Mainmenu

RKD Talk over MARKS ON ART database

Op donderdag 24 maart vertelden projectmedewerkers Marieke van Vlierden en Seppe Roels over de MARKS ON ART database, waarin merken op beeldhouwkunst, schilderijen en meubelen uit de periode 1300-1700 worden gedocumenteerd.


opMERKelijk!

De MARKS ON ART database: merken op beeldhouwkunst, schilderijen en meubelen 1300-1700
In oktober 2018 ging een ambitieus samenwerkingsproject van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis van start: de MARKS ON ART database. Het project werd geïnitieerd door beeldhouwkunstspecialisten Marieke van Vlierden en Seppe Roels. In het kader van dit project worden middeleeuwse beelden in een aantal prominente musea en privécollecties in Nederland, België en Duitsland onderzocht, alsook in verschillende kerken in het Rheinland. Het doel behelst het documenteren van beelden die merken dragen, zoals keurmerken, meestertekens, merktekens van houthandelaars of boseigenaars en stelmerken: merken die de plaats aangeven van een object in een groter geheel, zoals een retabel. Al deze merken kunnen ons unieke informatie verschaffen over de maker, de datering en de plaats van vervaardiging van het kunstwerk en/of over het transport en het verhandelen van materialen.

In de afgelopen drie en een half jaar werden honderden beeldhouwwerken en hun merken op locatie gedocumenteerd en ingevoerd in de MARKS ON ART database. In deze RKD Talk laten Marieke van Vlierden en Seppe Roels zien welke merken worden gedocumenteerd en hoe dat gebeurt. Ook geven zij een voorproefje van welke nieuwe onderzoeksresultaten door de analyse van de gegevens kunnen worden verkregen.

1. Collage van gedocumenteerde stukken
2. Jan Borman II, Zittende Maria met Kind, ca. 1480-1490, Klooster Zusters Augustinessen te Herent
3. Documentatie van merken met de digitale microscoop. Jan Borman II, Zittende Maria met Kind, ca. 1480-1490, Klooster Zusters Augustinessen te Herent


Sprekers

Marieke van Vlierden
Marieke van Vlierden studeerde middeleeuwse kunst in Utrecht en was onder meer conservator in het Utrechtse Museum Catharijneconvent. Vanaf 2008 is zij als zelfstandige werkzaam op het gebied van middeleeuwse beeldhouwkunst en industrieel erfgoed. Zij schreef onder andere catalogi van de sculpturencollecties in Museum Catharijneconvent, Museum Helmantel in Westeremden en de Collectie Schoufour-Martin in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Seppe Roels
Seppe Roels is afgestudeerd als Master in Conservatie-Restauratie & onderzoek van polychrome objecten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Hogeschool Antwerpen. Hij werkt sindsdien als zelfstandige voor musea, kerkfabrieken en particuliere verzamelaars. Als lid van het wetenschappelijk comité was hij betrokken bij de tentoonstelling Borman en zonen. De Beste Beeldsnijders. (Museum M, Leuven). Onlangs werkte hij samen met Toon Van Campenhout aan een vooronderzoek van drie retabels in de Sint-Dimpnakerk in Geel, voorafgaand aan de restauratie. Ook werkte hij samen met Sofie Stuyck aan het kleurhistorisch onderzoek van Kasteel Ravenhof in Stabroek en zes beschermde sociale woningen in Brussel.


Informatie

  • Deze RKD Talk vond plaats op donderdag 24 maart 2022
  • Locatie: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag