Mainmenu

RKD Talk: Tekeningen onder de loep

Yvonne Bleyerveld, senior conservator teken- en prentkunst bij het RKD, doet al jarenlang onderzoek naar tekeningen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Haar 'kennerschap' is een belangrijk instrument bij het toeschrijven van anonieme werken uit deze periode. Op woensdag 9 juni neemt ze u graag mee in haar werk. Voor deze eerste online RKD Talk kunt u zich nu gratis aanmelden via events@rkd.nl.  


Tekeningen onder de loep

In de Nederlanden van de zestiende en zeventiende eeuw werd volop getekend. 'Tekenkunst is de ziel van de schilderkunst', werd wel beweerd. Tekenen was een belangrijk onderdeel van de professionele kunstenaarsopleiding. Het was een manier om de hand te oefenen, indrukken vast te leggen en motieven te verzamelen. Mooi uitgewerkte tekeningen waren bestemd voor de verkoop. Ook amateurs tekenden graag.

Het onderzoek naar tekeningen uit deze tijd is een fascinerend vakgebied. Lastig is dat veel zestiende- en zeventiende-eeuwse tekeningen ongesigneerd zijn. Wie deze anonieme bladen aan kunstenaars wil toeschrijven heeft daarom een getraind oog nodig. Alles begint met goed kijken en de nodige ervaring, ofwel met 'kennerschap'. Naast het 'oog' zijn er andere instrumenten om een oude tekening een verhaal te geven. De bronnen van het RKD spelen daarbij een belangrijke rol.

Deze RKD Talk biedt een kijkje in de keuken. Er wordt onder meer aandacht besteed aan tekeningen van Hendrick Goltzius en Roelandt Savery, die voorheen aan andere kunstenaars werden toegeschreven. Waarom veranderde dat? Ook gaan we op zoek naar de maker van een Vlaamse tekening met een onzekere toeschrijving.

1. Joos de Momper, Landschap met ruiters op valkenjacht, pen en bruine inkt over zwart krijt, ca. 1610, gewassen in bruin en blauw, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
2. Hendrick Goltzius, Een zittende aap aan een ketting, ca. 1595-1600, zwart, geelbruin en rood krijt, Rijksmuseum, Amsterdam
3. Pieter Muilman, Kunstbeschouwing, ca. 1750, pen en penseel in zwarte en bruine inkt, Stadsarchief, Amsterdam


Yvonne Bleyerveld

Yvonne Bleyerveld studeerde Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 1999 aan de VU. Zij was vervolgens werkzaam aan de Vrije Universiteit en de Universiteit Utrecht.

Tussen 2008 en 2017 werkte Yvonne als zelfstandig kunsthistorisch onderzoeker en redacteur voor verschillende musea en uitgeverijen. Zo deed zij voor Museum Boijmans Van Beuningen en Teylers Museum onderzoek naar de zestiende-eeuwse Nederlandse tekeningen in de collectie en schreef zij samen met Ilja Veldman The Netherlandish Drawings of the 16th Century in Teylers Museum (2016). In 2019 verscheen van haar hand een studie over de houtsneden van Jacob Cornelisz (1460/65-1533) in de reeks The New Hollstein: Dutch & Flemish Etchings, Engravings and Woodcuts 1450-1700.

Sinds 2017 is Yvonne Bleyerveld werkzaam bij het RKD als senior conservator teken- prentkunst tot 1800. In oktober 2020 is zij benoemd tot bijzonder hoogleraar Kunst op papier en perkament aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden.


Informatie

  • Datum: woensdag 9 juni
  • Locatie: online (na aanmelding ontvangt u een link die toegang geeft tot de RKD Talk)
  • Tijd: inloggen vanaf 15.45 uur
  • RKD Talk: 16.00 – 17.00 uur
  • Toegang: gratis
  • Taal: Nederlands
  • Aanmelden: uiterlijk maandag 7 juni via events@rkd.nl