Mainmenu

Open Masterclass: Bronnenonderzoek

Sinds begin 2021 biedt het RKD masterclasses over specifieke soorten kunsthistorisch onderzoek voor groepen studenten en onderzoekers. Op dinsdag 22 juni is er voor het eerst een masterclass Bronnenonderzoek die voor iedere geïnteresseerde toegankelijk is. Deze masterclass is inmiddels vol.


Masterclass Bronnenonderzoek

Het RKD beheert een onschatbare hoeveelheid aan informatie over de beeldende kunsten van Nederland, maar hoe vindt de onderzoeker zijn of haar weg in de collecties van het RKD? Ontdek met de RKD masterclasses hoe de fysieke en digitale collecties van het RKD kunnen bijdragen aan uw onderzoek.

Bronnenonderzoek is een belangrijk onderdeel bij het doen van kunsthistorisch onderzoek. De collectie archieven bij het RKD, van onder meer kunstenaars, kunsthistorici, verzamelaars, kunsthandels en galeries, zit vol met interessante gegevens. In de interactieve masterclass Bronnenonderzoek maken de deelnemers kennis met deze kunsthistorische bronnen en leren deze te lezen en te begrijpen.

1. Bladzijde uit een dagregister van de in- en verkoop van schilderijen, Goupil & Cie, Den Haag, collectie RKD
2. Plaats 20, 'The Goupil Gallery', ca. 1904, collectie Haags Gemeentearchief
3. Plaats 20, de firma Goupil, ca. 1904, collectie Haags Gemeentearchief


Verkoopboeken van kunsthandels Goupil (1861-1917) en E.J. van Wisselingh (1892-1940)

In de open masterclass Bronnenonderzoek op dinsdag 22 juni staan de verkoopboeken van twee kunsthandels centraal. Naast aandacht voor de geschiedenis van beide gerenommeerde negentiende-eeuwse kunsthandels, krijgen de deelnemers enkele zoekopdrachten in diverse registers van de Haagse vestiging van de kunsthandel Goupil en de verkoopboeken van kunsthandel E.J. van Wisselingh.


Informatie

  • Datum: dinsdag 22 juni
  • Tijd: 15.00 – 17.00 uur
  • Locatie: online (na aanmelding ontvangt u een link die toegang geeft tot de masterclass)
  • Toegang: gratis
  • Taal: Nederlands
  • Deze masterclass is vol. Aanmelden is niet meer mogelijk.
  • U kunt zich nog wel aanmelden voor dezelfde masterclass op dinsdag 29 juni.