Mainmenu

Vacature: Stagiair voor de digitalisering van de beelddocumentatie

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis maakt de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Als ondernemend kennisinstituut bouwt het RKD aan de realisatie van een nieuw fysiek en digitaal Huis voor de Kunstgeschiedenis. Het RKD beheert miljoenen afbeeldingen van kunstwerken, honderden archieven van kunsthandelaren en kunstenaars, honderdduizenden kunstboeken en veilingcatalogi en genereert anderhalf miljoen bezoekers via de website.


Een belangrijke collectie binnen het RKD is de beelddocumentatie van 5 miljoen afbeeldingen van schilderijen, tekeningen, beelden en andere kunstvoorwerpen die gebruikt wordt door bezoekers in binnen- en buitenland als referentie voor hun kunsthistorisch onderzoek. Sinds 2018 werken wij aan de digitalisering van deze collectie, zodat deze in de loop van 2022 ook online raadpleegbaar is.


Wij zoeken een:

Stagiair voor de digitalisering van de beelddocumentatie
(32 - 36 uur per week)

 

Je loopt stage bij de afdeling Collecties, in de periode september-december 2021. Je draagt bij aan de digitalisering van de beeldcollecties Moderne Kunst, beeldhouwkunst, wandtapijten, topografie en iconografie en bent mede verantwoordelijk voor de uitvoering van de voorbereiding van deze collectie voor digitalisering. Je werkt in een wisselend team van 5-7 personen.


Werkzaamheden:

  • materiaal controleren en ordenen
  • etiketinformatie leesbaar maken
  • objecten verwijderen die niet in de collectie thuishoren
  • registreren
  • nader metadateren


Jij bent:

  • een student collectiebeheer of aanverwant (MBO/HBO)
  • geïnteresseerd in of met kennis van kunstgeschiedenis
  • leergierig, proactief en nauwkeurig
  • je bent een harde werker die niet zenuwachtig wordt van deadlines


Geboden wordt:

Je loopt stage binnen een afdeling die het beheer en de (digitale) beschikbaarstelling van de collectie als kerntaak heeft. Een stageplaats bij een internationaal bekende organisatie op loopafstand van Den Haag CS. De stage wordt beloond met € 350,00 bruto maximaal per maand (bij 36-urige werkweek). Tijdens je stage doe je ervaring op met Adlib en breng je de basisbeginselen digitalisering voor archieven, archivering en conservering in praktijk. Je leert omgaan met divers archiefmateriaal. Tijdens je stage is er ruimte om te werken aan individuele leerdoelen en je kunt rekenen op een goede begeleiding. Ook wordt je tijdens je stage uitgenodigd voor activiteiten georganiseerd voor stagiaires en werkervaringsplekken. Daarnaast wordt je betrokken bij activiteiten van de afdeling Collecties.


Interesse?

Reageer dan door voor 9 juli je cv en motivatie te sturen naar: RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis / Edda Japing (japing@rkd.nl) o.v.v. Stage Digitalisering beelddocumentatie 2021.