Mainmenu

Vacature: Projectmedewerker Siebe ten Cate

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis geniet internationale bekendheid als wetenschappelijk documentatie- en kennisinstituut op het gebied van de westerse beeldende kunst vanaf de late middeleeuwen tot heden met een bijzondere aandacht voor Nederlandse kunst in internationale context. Het RKD stelt zich ten doel om kunsthistorische kennis en informatie wereldwijd beschikbaar te stellen.


Voor de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling zoekt het RKD een:

 

Projectmedewerker inventarisatie en onderzoek
naar het oeuvre van de kunstenaar Siebe Johannes ten Cate
(32 uur per week)

 

Tot de kerntaken van de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling behoren het (digitaal) ontsluiten, uitbreiden en beheren van de collectie beelddocumentatie en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek, zowel in RKD-projecten als in samenwerkingsprojecten met externe partners.

Siebe Johannes ten Cate (1858-1908) werd in Sneek geboren en verhuisde in 1880 naar Parijs waar hij al snel in contact kwam met verschillende impressionistische kunstenaars zoals onder meer Emile Bernard, Camille Pissaro en Claude Monet. Volgens Vincent van Gogh was Ten Cate – samen met hem – in die tijd van mening dat je alleen maar kunstenaar kunt worden door je ‘in de werkelijkheid te storten’ en niet op de Academie te blijven waar je niet jezelf kunt uitdrukken (brief Vincent van Gogh aan Anthon van Rappard, 21 november 1881). Ten Cate deed regelmatig zaken met onder meer kunsthandels Durand Ruel en Bernheim Jeune. Hij reisde veel door Europa en Noord-Afrika en exposeerde zijn impressionistische landschappen en stadsgezichten met veel succes in Frankrijk, Nederland en elders. Hij was bevriend met onder meer Kees van Dongen met wie hij begin twintigste eeuw kort een woning deelde op Montmartre. Tegenwoordig is hij – ondanks zijn uitgebreide netwerk – bijna geheel vergeten. Zijn werk is desalniettemin gewild binnen verzamelaarskringen.


Taken:

  • Digitale ontsluiting van het schilderkunstige oeuvre (ca. 500 schilderijen) van de kunstenaar Siebe Johannes ten Cate;
  • Herkomst en tentoonstellingsonderzoek onder meer in Franse bronnen;
  • Onderzoek naar de kunstenaar Siebe ten Cate en de context waarin hij leefde en werkte.


Profiel/Functie-eisen:

  • Kunsthistoricus met een afgeronde universitaire studie, met als specialisatie negentiende-eeuwse schilderkunst;
  • Affiniteit met het werken met databases en digitaliseringsprocessen;
  • Collegiale persoonlijkheid en een inspirerende teamspeler; uitstekende communicatieve eigenschappen en organisatorische kwaliteiten;
  • Uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands, Engels en Frans.


Arbeidsvoorwaarden:

De aanstelling vindt plaats bij het RKD volgens de Museum CAO, voor 32 uur per week, voor een periode van zes maanden. Inschaling vindt plaats in schaal 7 Museum CAO, afhankelijk van opleiding en ervaring. Bij volledig dienstverband (36 uur) bedraagt dit minimaal € 2.460,- tot maximaal € 3.080,- bruto per maand, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaaruitkering. Overige arbeidsvoorwaarden zijn conform Museum CAO. Indiensttreding per 1 november 2021.


Reacties:

Je kunt je beknopte sollicitatiebrief vergezeld van cv tot uiterlijk 27 september 2021, uitsluitend per e-mail, richten aan: pz@rkd.nl, o.v.v. Vacature projectmedewerker Siebe ten Cate. Gesprekken worden gevoerd in de week van 11 oktober.

Voor nadere informatie:

 
Deze functie is mede mogelijk gemaakt door de Siebe ten Cate Stichting.