Mainmenu

In memoriam: Goos Dullaart (1944-2022)

Op 24 januari overleed Goos Dullaart op 77-jarige leeftijd in Huis ter Heide. Tot zijn pensionering in 2008 was Goos meer dan 40 jaar werkzaam bij het RKD. Het is niet in woorden te vatten hoeveel hij in zijn lange loopbaan voor het RKD betekend heeft.

In 1968 begon Goos bij het RKD als documentatiemedewerker in de bibliotheek. Hij zette zich in op allerlei fronten, bijvoorbeeld bij de verhuizing van het RKD in 1982. Mede dankzij de interesse van Goos in automatisering werd in 1986 bij de toenmalige afdeling Bibliotheek de allereerste RKD computer aangeschaft. Hiermee konden bestellingen worden gedaan en medewerkers, om beurten (!), catalogiseren. Waar Goos ook voor zorgde, was dat er wekelijks een back-up werd gemaakt, daartoe was de computer uitgerust met een tape-streamer.

Goos werd één van de belangrijke gezichten van het RKD. Van 1992 tot 2000 was hij bibliothecaris, hij deed acquisities, leeszaaldiensten en catalogisering. Daarna werd hij als senior medewerker onder andere verantwoordelijk voor het ARBO- en veiligheidsbeleid, het microficheren van oude veilingcatalogi en voor de informatievoorziening aan de studiezaalbalie. Goos speelde een belangrijke rol in de directe publieksdienstverlening en maakte bezoekers op uiterst vriendelijke en behulpzame wijze wegwijs in het RKD.

Ook na zijn pensionering is Goos als vrijwilliger nog vele jaren actief geweest, met name voor de ontsluiting van het omvangrijke RKD-archief. Wilde je iets weten over (het verleden van) het RKD, dan kon je bij hem terecht. Goos droeg het belang van het RKD en de bibliotheek graag en met verve uit, zeker ook in OKBN-verband (Overleg Kunsthistorische Bibliotheken Nederland) en door talrijke artikelen in het RKD Bulletin. Het RKD dankt Goos hartelijk voor zijn enorme inzet en bijdrage en houdt de warme herinneringen aan hem levend. Zijn nabestaanden wenst het RKD heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.