Mainmenu

Jubileumtentoonstelling 90 jaar RKD

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis bestaat 90 jaar. Dat wordt gevierd met de jubileumtentoonstelling 90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022, waarin de vorming van de collectie van het RKD centraal staat.


Archiefmateriaal

De collectie van het RKD is omvangrijk en bestaat uit verschillende onderdelen die elkaar versterken. Een imposante kunsthistorische bibliotheek, een grote verzameling van veilingcatalogi, vijf miljoen afbeeldingen van kunstwerken in de beelddocumentatie en ruim 750 archieven van kunstenaars, kunsthandelaren, wetenschappers en andere personen en instanties met een rol in de kunstwereld. Jaarlijks groeit de verzameling met tientallen aanwinsten: schenkingen en nalatenschappen, maar ook aankopen zoals belangrijke kunstenaarsbrieven. Vandaag de dag beheert het RKD ruim 2,5 kilometer aan archiefmateriaal.

1. Fotoalbum van Jonkheer Gevers van Marquette, 1885-1915, collectie RKD
2. Mondriaans horoscoop, 1912, collectie RKD, archief Piet Mondriaan


Acquisitiebeleid

Op min of meer natuurlijke wijze ontstonden er aandachtsgebieden in de collectie, zoals Mondriaan en De Stijl. De collectie met materiaal van technisch onderzoekers blijft groeien. Doordat de archieven van enkele Nul-kunstenaars bij het RKD worden bewaard, was het een logische stap om vorig jaar ook het archiefmateriaal van Armando in Den Haag onder te brengen. Waar het in eerste instantie soms toevalstreffers waren, is er anno 2022 een duidelijk acquisitiebeleid.


Jubileumtentoonstelling

De jubileumtentoonstelling 90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022 toont kenmerkende objecten binnen vijf thema’s uit de collectie: De Stijl-archieven, ZERO-archieven, fotoalbums, technische documentatie en archieven van kunsthistorici. Het is zeker geen volledig overzicht, maar een mooie doorsnede van de grote reikwijdte aan onderzoeksmateriaal dat het RKD in huis heeft. Van de lessenaar van kunsthistoricus Max Friedländer tot de persoonlijke foto’s van Theo en Nelly van Doesburg.

De expositie 90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022 is te zien van 24 mei tot en met 4 november bij het RKD in Den Haag.

1. Lessenaar met secretaire in empirestijl uit de nalatenschap van Max J. Friedländer, collectie RKD, archief Max J. Friedländer
2. Foto van Theo en Nelly van Doesburg en andere kunstenaars tijdens het Internationales Kunstlerkongress Düsseldorf, mei 1922, collectie RKD, archief Theo en Nelly van Doesburg