Mainmenu

In Oud Holland: nieuwe inzichten over het Gents Altaarstuk (1432)

Met dit nummer is de 135ste jaargang van Oud Holland een feit. We openen met de grootste Vlaamse schilders van de vijftiende eeuw, Hubert en Jan van Eyck. Paul Claes geeft nieuwe inzichten over het kwatrijn op het Gents Altaarstuk uit 1432 en Bernhard Ridderbos biedt een grondige analyse van het beroemde veelluik wat betreft de iconografie en opdrachtgevers.


Oud Holland heeft een geschiedenis van het publiceren van wetenschappelijke debatten tussen meerdere auteurs. Denk aan de discussie tussen Jørgen Wadum en Eric Jan Sluijter over het portret van de jonge Rembrandt met ringkraag in Oud Holland 114 (2000). In deze traditie presenteert nummer 1 van 2022 een levendige discussie over Rembrandts faillissement door Machiel Bosman, Dave De ruysscher en Cornelis in ’t Veld. Ga naar oudholland.rkd.nl voor de samenvattingen van de artikelen.


Oud Holland – Journal for Art of the Low Countries 2022 - 1, jaargang 135:

Paul Claes
A new reading of the quatrain on the Ghent Altarpiece

Bernhard Ridderbos
The Ghent Altarpiece: Iconography and patronage

Machiel Bosman
Rembrandt’s insolvency: A critique

Dave De ruysscher & Cornelis in ’t Veld
Rembrandt’s insolvency: A reply


Over Oud Holland

Het oudste nog bestaande kunsthistorische tijdschrift van de wereld is een periodiek van Nederlandse bodem. Vanaf 1883 tot heden publiceert Oud Holland – Journal for Art of the Low Countries wetenschappelijke bijdragen over belangrijke archiefvondsten en grote kunsthistorische ontdekkingen. Oud Holland richt zich op kunst uit de Lage Landen van ca. 1400 tot 1920. Ga voor meer informatie en nieuws, online reviews, abonnementen en informatie voor auteurs naar oudholland.rkd.nl.