Mainmenu

Buitenlandse partners sluiten aan bij Van Gogh Worldwide

Van Gogh Worldwide gaat echt worldwide, steeds meer buitenlandse instellingen sluiten zich aan. Zo zijn nu ook de werken van Van Gogh uit de collecties van The Art Institute in Chicago en Musée d’Orsay in Parijs te vinden op het platform. Naast het aansluiten van instellingen wordt er ook gewerkt aan andere aanpassingen aan het platform, bijvoorbeeld een filter waardoor er op locatie van de collectie gezocht kan worden.


Innovatief platform

Van Gogh Worldwide (www.vangoghworldwide.org) is een uniek, innovatief en kwalitatief hoogstaand platform waarop kunsthistorische en materiaaltechnische informatie over het werk van de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) wordt samengebracht. Dit digitale platform is eind 2020 gelanceerd. Op dat moment waren alle Nederlandse partners, musea en particulieren, met een werk van Van Gogh in beheer, aangesloten.


Linked data

Van Gogh Worldwide voldoet aan de principes en uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed en Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur. Dit betekent dat informatie vanuit de verschillende bronsystemen als Linked data gepubliceerd wordt en op elkaar aangesloten wordt door middel van het gebruik van thesauri. Op deze manier is de informatie betrouwbaar en altijd up-to-date. Van Gogh Worldwide is bovendien het eerste platform binnen de museale en culturele wereld dat de data conform het Linked Art datamodel publiceert.

1. Vincent van Gogh, Zelfportret, 1889, collectie Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt
2. Vincent van Gogh, Spittende boerin voor haar huisje, ca. 1885, collectie The Art Institute Chicago, legaat Dr. John J. Ireland


Founding partners

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum zijn de founding partners van Van Gogh Worldwide. Zij beschikken over gedegen informatie over het werk van Van Gogh. Daarnaast bundelen zij specialistische kennis over het digitaal ontsluiten van gegevens. Van Gogh Worldwide wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Vincent van Gogh Stichting en de founding partners.

Informatie