Mainmenu

Call For Participants: Summer Institute for Netherlandish Art: Now and Next

Ben jij een expert-in-wording op het gebied van Nederlandse kunst? Dan is dit je kans om deel te nemen aan een bijzonder, internationaal evenement: het Summer Institute for Netherlandish Art. Het programma voor zestien deelnemers wordt mede mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Center for Netherlandish Art (CNA) bij MFA Boston en Harvard Art Museums.

  • Wanneer: 28 juli – 11 augustus 2023
  • Waar: Amsterdam en Boston, Verenigde Staten
  • Focus: Nederlandse kunst van de zeventiende eeuw (van 1560 tot 1800)
  • Voertaal: Engels
  • Doelgroep: Masterstudenten, promovendus en junior professionals met minder dan vijf jaar werkervaring aan een universiteit of in een museumomgeving. Kandidaten van alle nationaliteiten zijn welkom om te solliciteren, zolang er een achtergrond in kunstgeschiedenis of een gerelateerde studie in de geesteswetenschappen of conserveringswetenschappen.


Over het programma

Deze editie van het Summer Institute vindt zowel in Amsterdam als in Boston plaats. Je zult nauw samenwerken met een interdisciplinair team van onderzoekers, conservatoren, docenten en wetenschappers van de vier faciliterende organisaties. Het programma bevat onder andere museumbezoeken, praktijkgerichte sessies in conservatie ateliers, paneldiscussies en andere activiteiten. Hiermee bouw je aan een internationaal netwerk van zowel collega’s die in dezelfde fase van hun carrière zitten als jij, als gevestigde deskundigen. Daarnaast bestudeer je een reeks objecten, waaronder schilderijen, prenten en decoratieve kunst uit de collecties van de faciliterende organisaties. Je verkent de rol van musea en onderzoeksinstellingen als publiek platform voor kunst, ideeën, wetenschap en expertise in deze tijd van intensieve organisatorische samenwerking en herwaardering van de wetenschappen.


Inschrijven

Ben je een masterstudent, promovendus of junior professional met minder dan vijf jaar werkervaring in een universitaire of museale omgeving, dan is dit je kans. We verwelkomen kandidaten van alle nationaliteiten met een achtergrond in kunstgeschiedenis, verwante vakgebieden in de geesteswetenschappen of conservering en wetenschappen. Let op, je kunt alleen via de online sollicitatieomgeving en in het Engels solliciteren. De sluitingsdatum is 5 februari 2023.

Wat we willen ontvangen van je:

  • Algemene informatie over jezelf;
  • Je cv (in pdf, maximaal drie pagina's);
  • Antwoorden op vijf vragen (200-300 woorden elk);
  • Eén aanbeveling

Solliciteer nu

Er is plaats voor zestien deelnemers bij het Summer Institute. Geselecteerde kandidaten worden eind februari 2023 op de hoogte gebracht. Enkel geselecteerde kandidaten krijgen bericht. De vier organisaties bundelen hun krachten om ervoor te zorgen dat diversiteit en inclusiviteit gewaarborgd worden. We moedigen daarom kandidaten uit traditioneel ondervertegenwoordigde achtergronden actief aan om te solliciteren.

De organiserende instituten hebben het recht om het Summer Institute te annuleren als er niet wordt voldaan aan het minimum aantal geschikte kandidaten of in het geval van een onvoorziene situatie.


Kosten

We bieden het volledige programma aan tegen een gesubsidieerde prijs van € 1.250 (inclusief belastingen) per persoon. Dit bevat deelname aan het programma, inclusief verblijf in Amsterdam en Boston, sessies met deskundigen, toegang tot de musea, reiskosten voor excursies, welkomstdrankjes, een netwerkreceptie, lunches, koffiepauzes en één diner voor iedereen die aan het programma deelneemt. (De prijs dekt niet de kosten van je vlucht Amsterdam-Boston, maar het is eventueel mogelijk om in aanmerking te komen voor financiële steun - zie hieronder).


Financiële steun

Dankzij de vrijgevigheid van onze financieringspartners kan het Summer Institute beperkte financiële steun bieden aan degenen die dat nodig hebben. Deze kan worden gebruikt om het collegegeld, de reiskosten, de kosten voor kinderopvang en/of accommodatie (gedeeltelijk) te dekken. De omvang en het aantal beurzen wordt per geval bepaald op basis van de behoeften van de aanvrager en de beschikbaarheid van middelen.

Mocht je financiële steun willen aanvragen, neem het verzoek (inclusief een toelichting) dan in je online aanmelding mee.


Achtergrond

Het Rijksmuseum en het RKD organiseren sinds 1993 gezamenlijk een tweejaarlijks zomerprogramma. De uitgebreide collecties van beide organisaties – met name kunst en archieven – hebben de basis voor de cursus gevormd, met als doel om de volgende generatie kunsthistorici de kans te geven hun kennis van 17e -eeuwse Nederlandse kunst te verrijken en verdiepen.

Nu Boston een nieuw centrum voor Nederlandse en Vlaamse kunst in de Verenigde Staten is geworden, hebben het Rijksmuseum en het RKD besloten het CNA en Harvard Art Museums als partners aan boord te nemen, waardoor het programma door deze trans-Atlantische samenwerking een internationaal karakter krijgt.


Sponsors

De Class of the Museum of Fine Arts Fund for Emerging Scholars, het Kingdom of the Netherlands Fund for Dutch Scholars, het Fonds Beukenhorst/Rijksmuseum Fonds, Stichting Vrienden van het RKD, het Stanley H. Durwood Foundation Support Fund en de Samuel H. Kress Foundation.

Georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum, RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Center for Netherlandish Art at the Museum of Fine Arts in Boston en Harvard Art Museums.


Foto: Jaap Beyleveld
Bron: Rijksmuseum Amsterdam