Mainmenu

Familie Quarles komt terug naar Den Haag

Op een veiling van Christie’s in Parijs heeft het Haags Historisch Museum een bijzonder familieportret verworven. Op verzoek van het veilinghuis deed Laurens Schoemaker, conservator Historische Topografie van het RKD, onderzoek naar het schilderij en achterhaalde zowel de kunstenaar als de afgebeelde familie.

Sleutel tot deze ontdekking is het buitenhuis op de achtergrond, dat Schoemaker kon identificeren als het (verdwenen) huis Vrijburg aan de Broeksloot in Voorburg. Vanaf 1724 was dit buiten in bezit van de in Den Haag woonachtige familie Quarles en het is precies deze familie die op het schilderij staat afgebeeld, met links Pieter Quarles (1677-1741) en zijn vrouw Cornelia Splinter van Loenersloot (1677-1750). Hun twee kinderen, Willem en Lodewijk, zitten gebroederlijk naast elkaar in een klein rijtuig met een minipaardje ervoor. De jachthonden, paarden, jachtbuit en bediende met twee konijnen in de hand suggereren dat het gezelschap net van de jacht komt.

Via een verwijzing in een Hofstede de Groot-fiche vond Schoemaker in het tweede deel van de kunstenaarsbiografieën van Jan van Gool uit 1751 een beschrijving van het schilderij. Hierin wordt ook de kunstenaar genoemd, namelijk de in Den Haag werkzame Gerard Hoet I (1648-1733). Deze toeschrijving werd bevestigd door de portretexperts Sabine Craft-Giepmans en Rudi Ekkart. Het familieportret kan omstreeks 1727 worden gedateerd en was een van de laatste werken van de toen bijna tachtigjarige Hoet.

van stadshuis naar museum
Waarschijnlijk bevond het schilderij zich in de achttiende eeuw niet in het huis Vrijburg, maar in het stadshuis van de familie in Den Haag op de hoek van de Lange Houtstraat en de Casuariestraat met het huidige adres Lange Houtstraat 7. Voor zover bekend is het stuk niet eerder geveild en belandde het via vererving uiteindelijk in Parijs. Gelukkig komt het binnenkort dus terug naar Den Haag. Het museum dat zich de nieuwe eigenaar mag noemen, bevindt zich hemelsbreed op minder dan honderdvijftig meter van het stadshuis van de familie Quarles.

Het RKD feliciteert het Haags Historisch Museum met deze prachtige aankoop, die mede mogelijk werd gemaakt dankzij bijdragen van de Vereniging Rembrandt en het Sebastiaan Genootschap.