Mainmenu

Bijdrage Sabine Craft-Giepmans aan monografie Urban Larsson

Onlangs is de monografie Urban Larsson. Painting from Life, verschenen. Sabine Craft-Giepmans, hoofd beeldende kunst voor 1750 bij het RKD, verzorgde het inleidende artikel over Larssons portretten.

In zijn portretten benadrukt Urban Larsson (1966, Stockholm) het belang van het schilderen naar model. Hij combineert daarbij een sterk naturalisme met bezieling. Door een stemming op te roepen of door het karakter van de geportretteerde te benadrukken, lijken zijn schilderijen de uiterlijke wereld te ontstijgen. Ook zijn landschappen en stillevens worden gekenmerkt door een harmonieuze, uitgewogen compositie, en een subtiel spel van licht en schaduw. Niet alleen vanwege het werkproces, maar ook door het materiaalgebruik haakt Urban Larsson aan bij de schildertradities uit het verleden. Hij bestudeerde de bronnen in Florence, waar hij les kreeg bij Studio Cecil & Graves. Dit was de enige plek in Europa waar nog lesgegeven werd volgens de leermethodes van meesters uit vorige eeuwen.

Larsson portretteerde diverse bekende personen waaronder de Zweedse koningin Silvia, koning Willem Alexander en koningin Maxima,  de vroegere minister-president Wim Kok en oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Ook schilderde hij het portret van Rudi Ekkart, oud-directeur van het RKD.

Edwin Becker en Sabine E. Craft-Giepmans, Urban Larsson, Painting from life, Eindhoven/Amsterdam 2017

Tentoonstelling: 26 april – 18 juni in De Mesdag Collectie, Den Haag

     

Informatie