Mainmenu

RKD benoemt dr. Yvonne Bleyerveld tot Senior Conservator Teken- en Prentkunst, ca. 1500-1800

Het RKD is verheugd te kunnen meedelen dat dr. Yvonne Bleyerveld per 1 september 2017 benoemd is tot Senior Conservator Teken- en Prentkunst, ca. 1500-1800. Yvonne heeft binnen het domein van de Oude Teken- en Prentkunst een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit en promoveerde hier in 1999 bij Prof.dr. Ilja Veldman op het proefschrift Hoe bedriechlijck dat die vrouwen zijn. Vrouwenlisten in de beeldende kunst in de Nederlanden circa 1350-1650 (handelseditie 2000). Yvonne was vervolgens werkzaam als onderzoeker en universitair docent aan de Vrije Universiteit en de Universiteit Utrecht. Sinds 2008 werkt zij als zelfstandig kunsthistorisch onderzoeker en redacteur voor verschillende  musea en uitgeverijen. Als auteur en redacteur droeg zij bij aan talrijke collectie- en tentoonstellingscatalogi, waaronder Lucas van Leyden en de Renaissance (2011), Bosch to Bloemaert. Early Netherlandish Drawings in Museum Boijmans Van Beuningen (2014), The Netherlandish Drawings of the 16th Century in Teylers Museum (2016) en Slow Food. Dutch and Flemish Meal Still Lifes 1600-1640 (2017).

Momenteel levert zij voor het Mauritshuis bijdragen aan de tentoonstellingscatalogus Historiestukken van Jan Steen, werkt zij in de reeks The New Hollstein aan een deel over het prentwerk van Jacob Cornelisz van Oostsanen (ca. 1475-1533) en verricht zij  onderzoek naar de ca. 30 belangrijkste tekeningen (ca. 1550-1820) uit de collectie van Museum Catharijneconvent. Yvonne is tevens lid van verschillende redacties en besturen, zoals Teylers Tweede Genootschap, de Duparc Prijs van het Maurithuis en Delineavit et Sculpsit. Zie voor haar profiel en complete bibliografie: www.bleyerveld.nl

Het RKD is er van overtuigd dat Yvonne met haar kunsthistorische expertise -specifiek betreffende de tekenkunst van de Nederlanden uit de zestiende en zeventiende eeuw - haar ervaring, haar uitgebreide netwerk en haar uitnodigende persoonlijkheid nieuwe verbindingen gaat leggen en een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de verdere uitbouw van het RKD als mondiaal onderzoeks- en kenniscentrum voor de kunst van de Nederlanden in internationale context.