Mainmenu

RKD Tentoonstelling: De vrouwen van Theo van Doesburg

Vanaf half juni tot half oktober zal in het RKD de tentoonstelling Theo van Doesburg (1883-1931), een multitalent dat werkzaam was als schilder, architect, vormgever, schrijver en dichter te zien zijn. In 1917 stond hij aan de wieg van het tijdschrift De Stijl.


Aan al deze aspecten zal in de tentoonstelling aandacht worden besteed, met als invalshoek Van Doesburgs 'drie vrouwen', Agnita Feis, Lena Milius, Nelly van Moorsel, die voor Van Doesburg ieder op een eigen manier erg belangrijk zijn geweest. Foto's van portretten die Van Doesburg van zijn vrouwen heeft gemaakt worden getoond, evenals brieven en een onuitgegeven autobiografische roman die Van Doesburg aan zijn relatie met Feis en Milius heeft gewijd.

Maar de tentoonstelling laat ook liefdesgedichten voor Milius zien naast foto's en documenten waaruit blijkt dat vooral Nelly van Moorsel van belang is geweest voor het onderhouden van Van Doesburgs internationale netwerk. Met behulp van visueel aantrekkelijk materiaal wordt een beeld gegeven van de reikwijdte van de invloed van Theo Van Doesburg en De Stijl.