Mainmenu

Bijdrage tentoonstelling Mondriaan Gemeentemuseum

Op dit moment is in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling De Ontdekking van Mondriaan te zien. Het RKD heeft in deze tentoonstelling een kabinet ingericht, waarin voor het eerst een selectie van elf brieven van Mondriaan aan zijn vriendin Willy Wentholt worden getoond, die het RKD onlangs heeft verworven. De brieven uit de periode 1918-1931 vertellen het verhaal van hun liefde; tegelijkertijd komen allerhande andere onderwerpen aan bod die licht werpen op de leef- en denkwereld van Mondriaan.


Hoewel de twee geliefden veel tijd samen doorbrachten, kwam het niet tot een verloving, onder meer omdat Wentholt niet kon voldoen aan Mondriaans ‘illusie van een heel groote liefde’. Dat was voor hem een liefde waarin man en vrouw, die zijns inziens van nature elkaars tegenpolen zijn, elkaar volmaakt in balans houden – precies zoals de beeldelementen in zijn abstracte composities.

De brieven van Piet Mondriaan aan Willy Wentholt worden opgenomen in het Mondriaan Editieproject. Leesteksten van de brieven zullen met Engelse vertaling vanaf medio juli te raadplegen zijn via de website www.mondrianpapers.org. Op deze editiewebsite zal in november tevens een voorpublicatie worden gelanceerd van het Mondriaan Editieproject, bestaande uit de twee vroegste theoretische geschriften (1917-1918) en notities uit twee vroege schetsboeken (1912-1914), die aan de basis liggen van deze artikelen. Het Mondriaan Editieproject is een samenwerking van het RKD en Huygens ING.

In de tentoonstelling De Ontdekking van Mondriaan toont het Gemeentemuseum Den Haag voor het eerst de volledige collectie Mondriaans, die uit maar liefst 300 werken bestaat. Daarnaast is er een tijdlijn met persoonlijke objecten, veelal afkomstig uit de collectie van het RKD, die de bezoeker mee neemt door het leven van Mondriaan, langs onder meer Amsterdam, Parijs, Londen en New York. Bovendien kan er een kijkje worden genomen in een reconstructie op ware grootte van Mondriaans Parijse atelier.

De tentoonstelling maakt deel uit van het programma rond het themajaar Mondriaan tot Dutch design. 100 jaar De Stijl en is nog tot en met 24 september te zien.

Informatie