Mainmenu

RKD lost raadsel rondom onbekend schilderij Mondriaan op

Dankzij een tot voor kort onbekende foto uit 1925 van de tentoonstelling Mondrian – Man Ray bij galerie Kunstausstellung Kühl & Kühn te Dresden (afb. 1) heeft conservator Wietse Coppes van het  RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een onbekend werk van Piet Mondriaan weten te identificeren. Op de foto die is aangetroffen in het recent door het RKD verworven archief van Mondriaanspecialist Joop M. Joosten (*1926) is een schilderij te zien dat tot op heden alleen bekend was van een inventarislijst.

Op de inventarislijst staat het schilderij vermeld als Komposition XIV uit 1922 met als afmetingen 62x62cm, maar zonder afbeelding. Enkel op basis van deze beschrijving is het werk opgenomen in de Mondriaan oeuvrecatalogus uit 1998. De tentoonstellingsfoto laat nu voor het eerst zien hoe het werk, dat links naast de deuropening hangt, eruit zag.

Hiermee is tegelijkertijd een tweede vraagstuk opgelost. In dezelfde oeuvrecatalogus is namelijk een ander onbekend schilderij opgenomen, waarvan alleen een reproductie uit de nalatenschap van Mondriaan bekend was (afb. 2). Dankzij de foto van Kunstausstellung Kühl & Kühn wordt duidelijk dat de beschrijving op de inventarislijst en de reproductie hetzelfde werk betreft. Helaas is Komposition XIV in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Om die reden en vanwege het ontbreken van kleurenreproducties is het kleurenschema van het schilderij niet meer te achterhalen.

Afb. 1 Onbekende fotograaf, Zaaloverzicht van de tentoonstelling Mondrian – Man Ray in Kunstausstellung Kühl & Kühn, Dresden 1925. Archief Joop M. Joosten, RKD- Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Afb. 2 Onbekende fotograaf, Reproductie van het schilderij Komposition XIV van Piet Mondriaan uit 1922. Foto uit nalatenschap Piet Mondriaan. © Mondrian/Holtzman Trust 2017

 

 

Digitale oeuvrecatalogus Piet Mondriaan

Dit najaar lanceert het RKD een digitale oeuvrecatalogus met het werk van Mondriaan. De Piet Mondrian: Digital Catalogue Raisonné bevat zijn circa 1.200 schilderijen, tekeningen, aquarellen, (interieur)ontwerpen en meubels. Ten opzichte van de in 1998 door Robert P. Welsh en Joop M. Joosten gepubliceerde oeuvrecatalogus bevat de digitale publicatie enkele tientallen nieuw ontdekte werken. Daarmee geeft de online catalogus het meest actuele overzicht van het onderzoek naar Mondriaans oeuvre, inclusief het opgeloste raadsel rondom Komposition XIV.

Informatie