Mainmenu

RKD lanceert Mapping Artists

Voor de tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1789-1914 verrichtte het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis samen met het Van Gogh Museum museaal onderzoek. Centraal staan de artistieke uitwisseling en de kunst die daaruit voortvloeide tijdens het verblijf van Nederlandse negentiende-eeuwse kunstenaars in Parijs. Waar verbleven zij, wie ontmoetten zij, met welke ideeën en opvattingen keerden zij terug? En met welke kunst? Om de uitkomsten van dit onderzoek te visualiseren heeft het RKD de applicatie Mapping Artists ontwikkeld.


Mapping Artists

Via RKD Explore laat de Geotagging-tool in een oogopslag de ateliers en woonadressen van de Nederlandse kunstenaars die tussen 1789 en 1914 naar Parijs reisden zien op een kaart. Hierdoor is een vernieuwende digitale visualisatie mogelijk die duidelijk weergeeft waar Nederlandse kunstenaars woonden, werkten en waar hun werk in Parijs is ontstaan zodat een artistieke uitwisseling zichtbaar wordt gemaakt.


Het onderzoek

Uitgangspunt voor het museale onderzoek is het gegeven dat kunst een mix is van nationale en internationale componenten. Een onderlinge artistieke wisselwerking nam in de negentiende eeuw toe door reizen en verblijven buiten de landsgrenzen. Circa 35 tot 40 procent van de Nederlandse kunstenaars verbleven in de negentiende eeuw voor een langere periode in het buitenland. Nederlandse kunstenaars beïnvloedden de kunst ter plekke door tentoonstellingen en opdrachten en andersom was de kunst in het buitenland van betekenis voor hun eigen werk en opvattingen. De kunstenaars die thuiskwamen met deze indrukken gaven vorm aan de kunst in Nederland. Parijs en omgeving werden in de negentiende eeuw bij ons in toenemende mate favoriet.


Doorontwikkeling Mapping Artists

De databases van het RKD, RKD Artists en RKD Images zijn de afgelopen decennia verrijkt met geografische en loopbaangegevens die vanaf nu zichtbaar zijn op een kaart. Dit betekent dat de geboorte-, sterf- en verblijfplaatsen van kunstenaars kunnen worden gevisualiseerd, maar het is ook mogelijk om verblijfplaatsen van een kunstwerk te tonen. Kortom een grote stap vooruit voor wat betreft het meer toegankelijk en inzichtelijk maken van dergelijke informatie voor een breder publiek.

De Geotagging-tool staat momenteel nog in de kinderschoenen, maar mag wel al een grote mijlpaal worden genoemd. De volgende stap is de ontwikkeling van een meer gerichte onderzoekstool, met historische kaarten en meer gegevens (onder andere van buitenlandse en Franse kunstenaars in Parijs). Onderzoekers kunnen dan via de RKD-databases zelfstandig zoekresultaten (dataselecties) met elkaar vergelijken en analyseren.

Mapping Artists werd mede mogelijk gemaakt door Fonds21 en het Prins Bernhard Cultuurfonds.