Mainmenu

Tentoonstelling Rembrandt onderzoek: ontwikkelingen in kennerschap

Een lid van het Rembrandt Research Project, Joshua Bruyn, bestudeert Rembrandts Zelfportret in The Frick Collection in New York in 1969 (archief Rembrandt Research Project, RKD).
Een lid van het Rembrandt Research Project, Joshua Bruyn, bestudeert Rembrandts Zelfportret in The Frick Collection in New York in 1969 (archief Rembrandt Research Project, RKD).

 

Vanaf half oktober tot half februari staat in de vitrinetentoonstelling van het RKD de ontwikkeling in het onderzoek van Rembrandts schilderijen centraal. Er zijn in de afgelopen twee eeuwen verschillende pogingen gedaan om het geschilderde oeuvre van Rembrandt in kaart te brengen. Er volgden overzichtswerken van onder andere Wilhelm von Bode, Cornelis Hofstede de Groot, Abraham Bredius en Horst Gerson. Elk van deze kunsthistorici had zijn eigen criteria waarmee hij het werk van Rembrandt beoordeelde. In de loop van de twintigste eeuw kreeg het materiaal-technische onderzoek van de schilderijen een steeds belangrijkere rol in het Rembrandt onderzoek. Aan de hand van documenten uit de collectie van het RKD zal een overzicht worden gegeven van de geschiedenis van het Rembrandt onderzoek. De tentoonstelling wordt afgesloten met een voorproefje van de vernieuwde website van The Rembrandt Database die medio 2018 zal worden gepresenteerd.

Rembrandt Onderzoek

Rembrandt
De verloren zoon verbrast zijn erfdeel , eerste helft jaren 1630
Venice, Galleria dell'Accademia Venezia, inv./cat.nr. 434
Rembrandt
De tweede maaltijd van Ahasverus en Haman bij Ester (Ester 7:1-7) , 1660 gedateerd
Moscow, Pushkin Museum, inv./cat.nr. 297
school van Rembrandt
Man met bontmuts , ca. 1650
Lombrail - Teucquam Maison de Ventes (Paris) 2017-04-19, nr. 4
Rembrandt
Vervallen rietgedekte woning , ca. 1645-1650
Christie's (New York City) 2002-01-23, nr. 128
Rembrandt
De drie dochters van Cecrops vinden het slangenkind Erichtonius in de mand , 1637-1638
Göttingen (Niedersachsen), Kunstsammlung der Universität Göttingen, inv./cat.nr. Sammlung Uffenbach H 49
Bekijk hier alle 724 beelden

Informatie