Mainmenu

Tentoonstelling Rembrandt onderzoek: ontwikkelingen in kennerschap

Een lid van het Rembrandt Research Project, Joshua Bruyn, bestudeert Rembrandts Zelfportret in The Frick Collection in New York in 1969 (archief Rembrandt Research Project, RKD).
Een lid van het Rembrandt Research Project, Joshua Bruyn, bestudeert Rembrandts Zelfportret in The Frick Collection in New York in 1969 (archief Rembrandt Research Project, RKD).

 

Vanaf half oktober tot half februari staat in de vitrinetentoonstelling van het RKD de ontwikkeling in het onderzoek van Rembrandts schilderijen centraal. Er zijn in de afgelopen twee eeuwen verschillende pogingen gedaan om het geschilderde oeuvre van Rembrandt in kaart te brengen. Er volgden overzichtswerken van onder andere Wilhelm von Bode, Cornelis Hofstede de Groot, Abraham Bredius en Horst Gerson. Elk van deze kunsthistorici had zijn eigen criteria waarmee hij het werk van Rembrandt beoordeelde. In de loop van de twintigste eeuw kreeg het materiaal-technische onderzoek van de schilderijen een steeds belangrijkere rol in het Rembrandt onderzoek. Aan de hand van documenten uit de collectie van het RKD zal een overzicht worden gegeven van de geschiedenis van het Rembrandt onderzoek. De tentoonstelling wordt afgesloten met een voorproefje van de vernieuwde website van The Rembrandt Database die medio 2018 zal worden gepresenteerd.

Rembrandt Onderzoek

Rembrandt
Jozef wordt door zijn broers uit de put getrokken , ca. 1635
Private collection
Rembrandt
Borststuk van een oudere vrouw met een wit kapje , ca. 1640
New York City, private collection The Leiden Collection, inv./cat.nr. RR-101
Rembrandt
Huizen op het bolwerk 'De Rose' in Amsterdam , ca. 1650
Budapest, Szépmüvészeti Múzeum, inv./cat.nr. 1578
school van Rembrandt
Twee lopende vrouwen en een hond , begin jaren 1640
Budapest, Szépmüvészeti Múzeum, inv./cat.nr. 1590
navolger van Rembrandt mogelijk Nicolaes Maes
Zittende jonge vrouw
Sotheby's (London (England)) 2006-07-06, nr. 158
Bekijk hier alle 751 beelden

Informatie