Mainmenu

Tentoonstelling Rembrandt onderzoek: ontwikkelingen in kennerschap

Een lid van het Rembrandt Research Project, Joshua Bruyn, bestudeert Rembrandts Zelfportret in The Frick Collection in New York in 1969 (archief Rembrandt Research Project, RKD).
Een lid van het Rembrandt Research Project, Joshua Bruyn, bestudeert Rembrandts Zelfportret in The Frick Collection in New York in 1969 (archief Rembrandt Research Project, RKD).

 

Vanaf half oktober tot half februari staat in de vitrinetentoonstelling van het RKD de ontwikkeling in het onderzoek van Rembrandts schilderijen centraal. Er zijn in de afgelopen twee eeuwen verschillende pogingen gedaan om het geschilderde oeuvre van Rembrandt in kaart te brengen. Er volgden overzichtswerken van onder andere Wilhelm von Bode, Cornelis Hofstede de Groot, Abraham Bredius en Horst Gerson. Elk van deze kunsthistorici had zijn eigen criteria waarmee hij het werk van Rembrandt beoordeelde. In de loop van de twintigste eeuw kreeg het materiaal-technische onderzoek van de schilderijen een steeds belangrijkere rol in het Rembrandt onderzoek. Aan de hand van documenten uit de collectie van het RKD zal een overzicht worden gegeven van de geschiedenis van het Rembrandt onderzoek. De tentoonstelling wordt afgesloten met een voorproefje van de vernieuwde website van The Rembrandt Database die medio 2018 zal worden gepresenteerd.

Rembrandt Onderzoek

Rembrandt
Daniël weigert het afgodsbeeld van Baäl te aanbidden en spreekt met koning Cyrus over de macht van de god (Daniël 14:1-22) , 1633 gedateerd
Los Angeles/Malibu, The J. Paul Getty Museum, inv./cat.nr. 95.PB.15
Rembrandt
De aanbidding van de herders , 1646 gedateerd
Munich, Alte Pinakothek, inv./cat.nr. 393
Rembrandt of navolger van Rembrandt of mogelijk Barent Fabritius
Tobit en Anna wachten op de terugkeer van hun zoon , 1659
Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, inv./cat.nr. VdV 65
Rembrandt
Landschap met de barmhartige Samaritaan (Lucas 10:30-35) , 1638 gedateerd
Kraków, Muzeum Narodowe w Krakowie
Rembrandt
Een boerderij aan de Amsteldijk, gezien uit het noorden , 1650-1652
Cambridge (Massachusetts), Fogg Museum, inv./cat.nr. 2004.181
Bekijk hier alle 716 beelden

Informatie