Mainmenu

RKD werkt mee aan state-of-the-art website CONNECTVERMEER.ORG

Op 22 oktober opent in de National Gallery of Art in Washington de indrukwekkende tentoonstelling Vermeer and the Masters of Genre Painting: Inspiration and Rivalry. Duizenden bezoekers bezochten de succesvolle tentoonstelling al in het Louvre in Parijs en de National Gallery of Ireland in Dublin. De tentoonstelling presenteert het prachtige werk van Johannes Vermeer samen met dat van zijn tijdgenoten en geeft de bezoeker inzicht in de manier waarop deze kunstenaars elkaar bewonderden, inspireerden en probeerden voorbij te streven.

Het RKD werkte mee aan het onderzoek voorafgaand aan de tentoonstelling en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de website connectvermeer.org. De site verkent het fascinerende netwerk van relaties tussen de 17 belangrijkste Nederlandse genreschilders die actief waren in de periode 1650-1675 op veel uitgebreidere wijze dan de tentoonstelling, en presenteert en analyseert de artistieke verbanden tussen bijna 900 schilderijen. Via verschillende interactieve visualisaties kan de gebruiker op connectvermeer.org de artistieke uitwisseling tussen Vermeer en 16 van zijn tijdgenoten ontdekken.

De gegevens uit de RKD database RKDImages zijn gestructureerd volgens het CIDOC-CRM model en zijn toegankelijk onder een open license, zodat de informatie gebruikt kan worden voor verder onderzoek en analyse.

Deze tijdlijn laat zien hoe de invloed van de schilderijen van Johannes Vermeer toe- en afnam gedurende zijn carriere. Elke balk representeert een van zijn schilderijen.
Deze tijdlijn laat zien hoe de invloed van de schilderijen van Johannes Vermeer toe- en afnam gedurende zijn carriere. Elke balk representeert een van zijn schilderijen.

Informatie