Mainmenu

RKD verwelkomt Elmer Kolfin als nieuwe medewerker

Het RKD ─ Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is verheugd mee te kunnen delen dat  dr. Elmer Kolfin per 1 februari 2018, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, voor een jaar leiding gaat geven aan het nieuwe onderzoeksprogramma Moving Masters. Art & artists from the Low Countries in international dialogue, c. 1500-1940.

 

 Elmer is een zeer gewaardeerde collega. Hij studeerde kunstgeschiedenis en moderne Westerse literatuur aan de Universiteit Utrecht. In 2002 promoveerde hij cum laude aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over vroeg-zeventiende eeuwse genrestukken dat  werd bekroond met de Studieprijs van de Praemium Erasmianum (handelseditie The young gentry at play, 2005). Elmer was vervolgens werkzaam als postdoc aan de Vrije Universiteit (2005) en als universitair docent aan de Universiteit Leiden (tot 2004) en de Universiteit van Amsterdam (2004-heden). Zijn expertise ligt op het gebied van de schilder- en prentkunst van de lange Gouden Eeuw.  Hij publiceerde onder andere over de Oranjezaal, de batavencyclus in het stadhuis van Amsterdam, beeldvorming van slavernij, prentuitgevers, de schilder Jan van Huysum en zeventiende en achttiende eeuwse grafiek. Een rode draad in deze uiteenlopende publicaties is de relatie tussen de productie en de maatschappelijke functies van kunst.  

 

Elmer vertaalt onderzoeksresultaten graag naar een groot publiek, onder andere  in samenwerking met musea. Hij droeg als (gast)conservator en auteur bij aan verschillende tentoonstellingen,  waaronder het nu lopende De kunst van lachen. Humor in de gouden eeuw (Haarlem, Frans Hals museum, tot en met 18 maart 2018). Hij is lid van verschillende redacties en besturen, zoals Early Modern Low Countries en de boekserie Amsterdam Studies in the Dutch Golden Age.

 

Prof.dr. Chris Stolwijk, Algemeen directeur RKD:

‘De collega’s van het RKD hebben Elmer leren kennen als een genereuze en inspirerende collega. Met zijn kunsthistorische expertise, ervaring, internationale netwerk en enthousiasme kan hij een belangrijke rol spelen in de verdere positionering van het RKD als mondiaal onderzoeks- en kenniscentrum voor de kunst van de Nederlanden in internationale context. Wij zijn de Universiteit van Amsterdam zeer erkentelijk voor haar samenwerking.’

 

Elmer komt vier dagen per week naar het RKD, de resterende dag blijft hij als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Klik hier voor zijn profiel en bibliografie.