Mainmenu

Succesvol Beoordelingsspreekuur

Conservator Eva Geudeker aan het werk
Conservator Eva Geudeker aan het werk

Op donderdag 8 februari jl. werd het eerste Beoordelingsspreekuur van 2018 gehouden. Tientallen bezoekers, zelfs uit Parijs en Duitsland,  kwamen naar het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag om hun kunstwerken te laten beoordelen. De bezoekers kwamen allemaal vol verwachting binnen met hun werken verpakt in plastic, dekens en zelfs handdoeken en beddengoed om hun kostbare stukken te beschermen tegen de reis.

Bij binnenkomst kon direct worden begonnen met het zorgvuldig uitpakken. Na een eerste blik op de werken door één van onze medewerkers, werd iedereen vervolgens naar de juiste afdeling begeleid. Dit keer hadden vooral de afdelingen Oude Nederlandse Schilderkunst, de Negentiende eeuw en de Moderne en Hedendaagse Kunst hun handen vol.

Op de verschillende afdelingen stonden onze conservatoren klaar om hun oordeel te vellen. Naast hun eigen expertise werd ook veelvuldig gebruik gemaakt van de bibliotheek en de collectie beelddocumentatie. Behalve schilderijen, werden ook enkele interessante tekeningen en een wassen portretje bekeken. Van enkele stukken werd ter plaatste zelfs een professionele foto gemaakt om te kunnen worden opgenomen in de beelddocumentatie.

Na een kleine twee uur kon iedereen zich weer wagen aan het net zo zorgvuldig inpakken om hun dierbare kunstwerken weer veilig thuis te brengen. Uit onze enquête blijkt dat het merendeel van de bezoekers meer dan tevreden was met hun beoordeling. Een kleine teleurstelling hier en daar, omdat het werk toch niet origineel bleek of omdat de maker ook door onze experts niet kon worden achterhaald.  Ook dat kan de uitkomst zijn van een bezoek aan het Beoordelingsspreekuur.

Conservator Yvonne Bleyerveld verdiept zich in een tekening van twee bezoekers
Conservator Yvonne Bleyerveld verdiept zich in een tekening van twee bezoekers

Volgende Beoordelingsspreekuur op donderdag 17 mei a.s.

Wilt u de volgende keer ook een kunstwerk laten beoordelen? De volgende twee Beoordelingsspreekuren worden gehouden op donderdag 17 mei en dinsdag 25 september van 14.00-16.00 uur.

Om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen attenderen wij de bezoekers erop dat er geen taxaties worden verricht. Bovendien worden er uitsluitend beoordelingen gegeven over Nederlandse kunst. Ook worden er op deze dagen geen schriftelijke verklaringen over de beoordeelde kunstwerken verstrekt. In verband met de grote belangstelling verzoeken wij u om één kunstwerk per persoon mee te nemen.