Mainmenu

RKD levert technisch onderzoek voor tentoonstelling Magische miniaturen

Breviarium (detail), Bute-Meester, omgeving Kamerijk, ca. 1270-1280. Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Breviarium (detail), Bute-Meester, omgeving Kamerijk, ca. 1270-1280. Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Van 23 februari t/m 3 juni 2018 presenteren Museum Catharijneconvent en de Koninklijke Bibliotheek de wonderlijke wereld van miniaturen, minutieus geschilderde illustraties uit middeleeuwse handschriften die een magisch universum vol kleur, fantasiewezens, dieren, figuren en bloemen tonen. De tentoonstelling Magische miniaturen brengt de allermooiste manuscripten uit de Zuidelijke Nederlanden in de periode van de tiende tot de zestiende eeuw bij elkaar.

Margreet Wolters, RKD conservator Technische Documentatie, verrichtte infraroodreflectografisch onderzoek voor deze tentoonstelling en leverde een bijdrage aan de catalogus. Deze techniek is een natuurwetenschappelijke onderzoeksmethode die het mogelijk maakt om de onderliggende lagen van een kunstwerk zichtbaar te maken.

Een bijzonder aspect van deze delicate kunstwerken is kleur. Veel middeleeuwse objecten hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke sprankeling verloren. Schilderijen en textiele objecten zijn vaak verkleurd en verschoten, beelden ontdaan van hun kleuren en muurschilderingen verbleekt of tijdens de Reformatie witgekalkt. Miniaturen daarentegen zien er even stralend uit als toen ze gemaakt werden. Omdat de geschilderde illustraties zich in boeken bevinden, zijn ze weinig aan licht blootgesteld.


Informatie