Mainmenu

Een ode aan 65 jaar kunstenaarschap van herman de vries

herman de vries (1931) begon 65 jaar geleden met de vervaardiging van informele tekeningen en monochrome schilderijen. Inmiddels behoort hij tot de belangrijkste levende kunstenaars. Als ode aan één van de laatste ZERO-kunstenaars op aarde, brengt het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in samenwerking met See All This op 15 maart a.s. de mini-monografie HERMAN DE VRIES: TOEVAL BESTAAT WEL! uit.


Door de jaren heen bouwde herman de vries een omvangrijk archief en één van de grootste drugsbibliotheken van Europa op. Samen met zijn 'natuurarchief' vormen zij een integraal onderdeel van zijn kunstenaarschap. Later dit jaar brengt herman de vries zijn complete archief, inclusief drugsbibliotheek, bij het RKD onder.


Mini-monografie

In HERMAN DE VRIES: TOEVAL BESTAAT WEL! neemt de kunstenaar de lezer mee op een tocht in zijn geliefde Steigerwald, nabij Eschenau, een dorpje van 180 inwoners in het heuvellandschap van Noord-Beieren. Hij kwam er in 1970 bij toeval terecht om er nooit meer weg te gaan. Sindsdien werkt hij er aan zijn imposante oeuvre, met de omringende natuur als belangrijkste inspiratiebron en werkmateriaal. ‘De grootste kwaliteit van de beeldende kunst is dat die iets kan formuleren dat niet in taal te vatten is. Daardoor kan kunst het basisprincipe van de wereld voelbaar maken: éénheid’, aldus herman de vries.

De mini-monografie biedt naast een persoonlijke kennismaking ook een portfolio van zijn werk en een gebruiksaanwijzing om een eigen herman de vries te maken. In het katern Expeditie de vries wordt de lezer uitgenodigd om met de kunstenaar mee te reizen op diens ‘ervaringsreizen’, die hem in de loop der jaren onder meer in Afrika, de Seychellen, India, Afghanistan, Iran en Turkije brachten. In Geestbewegend gaat herman de vries nader in op zes, door hem gewaardeerde, geestverruimende middelen, uiteenlopend van Belladonna (Wolfskers) tot LSD.