Mainmenu

Mapping Artists

Sinds 2017 heeft het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een nieuwe mogelijkheid in RKDexplore; Mapping Artists. De databases van het RKD zijn de afgelopen decennia verrijkt met geografische informatie. Vanaf nu kunnen geboorte-, sterf- en verblijfplaatsen van kunstenaars worden gevisualiseerd. Een grote stap vooruit voor wat betreft het meer toegankelijk en inzichtelijk maken van dergelijke informatie.

Zo kunt u via RKDexplore in een oogopslag bijvoorbeeld alle atelier- en woonadressen van Nederlandse kunstenaars die tussen 1789 en 1914 naar Parijs reisden zien. Een vernieuwende digitale visualisatie die op de Parijse plattegrond weergeeft waar Nederlandse kunstenaars woonden en werkten.

Rechtsboven de zoekresultaten in de database RKDartists bevindt zich het symbool ‘Map View’. Als u hier op klikt, verschijnt de tool Mapping Artists. Vervolgens kunt u inzoomen op de kaart. De blauwe tekens geven meer informatie over de locatie aan. U kunt bijvoorbeeld uw eigen wandeling in Parijs aan de hand van de woon- en werkadressen van negentiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars uitstippelen.

Binnenkort wordt RKDmaps gelanceerd: een gerichte onderzoekstool die historische kaarten en verschillende zoekresultaten uit de RKD databases (dataselecties) kan combineren waardoor de onderzoeker deze met elkaar kan vergelijken en analyseren. Zo kan men negentiende-eeuwse kunstenaarsadressen combineren met de locaties van Parijse kunsthandelaren in een bepaalde periode. De geografische verhoudingen tussen kunstenaars en kunsthandelaren kan hierdoor inzichtelijk worden gemaakt.

Informatie