Mainmenu

In Memoriam: Sam Segal (1933-2018)

RKDimages

Alexandra Verburg

Portret van Sam Segal (1933-2018), 2010
The Hague, RKD - Netherlands Institute for Art [..]

Op 11 juni jongstleden overleed de bio-kunsthistoricus Sam Segal in zijn woonplaats Norwich (Norfolk).

Na een briljante loopbaan als bioloog, droeg Segal vanaf eind jaren 70 fundamenteel bij aan de kennis over het Hollandse en Vlaamse stilleven. Hij deed dit als zelfstandig onderzoeker vanuit Amsterdam, waar hij het grootste deel van zijn leven woonde.

Hij schreef meer dan honderd kunsthistorische publicaties, waaronder diverse catalogi voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Voor zijn baanbrekende tentoonstellingscatalogus A Fruitful Past in 1983 bij kunsthandel De Boer in Amsterdam ontving hij de Buchelius-prijs. In het voorjaar van 2019 zal zijn boek over het Hollandse en Vlaamse bloemstilleven worden gepubliceerd (Brill).

Het RKD heeft veel aan Sam Segal te danken. In 2009 schonk hij zijn waardevolle beelddocumentatie over ca. 90.000 schilderijen en tekeningen en het grootste deel van zijn bibliotheek aan het RKD. Deze zijn op aanvraag toegankelijk voor bezoekers. Ook werkte hij als gast-onderzoeker nauw met het RKD samen aan het Segal Stillevens Project in de jaren 2008-2011. Ruim 5.600 stillevens staan in de database RKDimages beschreven. Veel van de informatie was niet eerder in de kunsthistorische literatuur gepubliceerd. Zijn nalatenschap is onmisbaar voor huidige en toekomstige onderzoekers van het stilleven.

Informatie