Mainmenu

Tentoonstelling Van Dongen & le Bateau-Lavoir verlengd tot en met 9 september

Kees van Dongen, Chinagrani, 1906, Museum Voorlinden, Wassenaar
Kees van Dongen, Chinagrani, 1906, Museum Voorlinden, Wassenaar

De tentoonstelling Van Dongen & le Bateau-Lavoir is verlengd tot en met 9 september 2018. Inmiddels hebben al ruim 40.000 mensen de tentoonstelling in Parijs bezocht.

Ter gelegenheid van het Nederlands culturele seizoen in Frankrijk “Oh! Pays-Bas” (2017-2018), wijdt het Musée de Montmartre in Parijs in samenwerking met het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis van 16 februari tot 9 september 2018 een tentoonstelling aan de Nederlandse schilder Kees van Dongen (1877-1968) genaamd Van Dongen & le Bateau-Lavoir.

Het legendarische ateliergebouw Bateau-Lavoir aan Place Emile Goudeau, op een steenworp afstand van het huidige Musée de Montmartre, werd voornamelijk bekend door Picasso die daar in 1907 Les Demoiselles d’Avignon schilderde. In het begin twintigste eeuw was dit gebouw hét epicentrum van de moderne kunst waar Picasso, Derain, de Vlaminck, Matisse en vele anderen elkaar ontmoetten. Ook Kees van Dongen werd aangetrokken door het vrije, onafhankelijke en revolutionaire Montmartre. Hij had van eind 1905 tot begin 1907 een atelier in het Bateau-Lavoir.

Deze chronologisch opgezette tentoonstelling laat zien hoezeer Van Dongens korte verblijf in dit fameuze ateliergebouw bepalend is geweest voor zijn carrière. Meer dan zestig werken van de kunstenaar, afkomstig uit musea en privécollecties in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Monaco, komen samen in deze expositie. Ruim dertig daarvan zijn olieverfschilderijen op doek. Daarnaast is er een selectie van tekeningen en foto’s uit de collectie van de vereniging Le Vieux Montmartre en de serie lithografieën, die in 1949 verschenen in het boek Au beau temps de la Butte van Roland Dorgelès. Ter illustratie van de bijzondere vriendschap met Otto van Rees en Adya Dutilh zijn ook werken van deze twee kunstenaars uit de tijd van het Bateau-Lavoir opgenomen.

Het Musée de Montmartre werkte voor de tentoonstelling intensief samen met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, in de persoon van conservator Anita Hopmans, senior programmamanager (museaal) onderzoek en gespecialiseerd in het werk van Kees van Dongen. Voor deze tentoonstelling werkt Musée de Montmartre samen met Petit Palais, waar op dit moment de tentoonstelling Les Hollandais à Paris te zien is. Deze tentoonstelling is eveneens tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Informatie