Mainmenu

Interview Jan Nieuwenhuizen Segaar tijdens RKD Talks

Op dinsdag 9 oktober 2018 werd kunsthandelaar Jan Nieuwenhuizen Segaar geïnterviewd door kunsthistorica Andréa Kroon tijdens een speciale editie van RKD Talks in Den Haag.


Jan Nieuwenhuizen Segaar

Jan Nieuwenhuizen Segaar (1935) is de zoon van kunsthandelaar Gerrit Johannes Nieuwenhuizen Segaar (1907-1986). Van 1928 tot 1933 dreef G.J. Nieuwenhuizen Segaar een kunsthandel aan de Breestraat 1a in Leiden, waar ook grafiek en kunstboeken werden uitgegeven. In 1933 verhuisde de zaak naar Den Haag, tegenover het Vredespaleis. Op ditzelfde adres opent Jan Nieuwenhuizen Segaar in 1960 Galerie Nova Spectra.


Schenking van archief

In 2005 schonken W. van Eck-Nieuwenhuizen Segaar (1938-2011) en Jan Nieuwenhuizen Segaar (1935), respectievelijk dochter en zoon van de Haagse kunsthandelaar Gerrit Johannes Nieuwenhuizen Segaar (1907-1986), onder andere correspondentie van Charley Toorop (1891-1955) aan het RKD.

Voor het huidige project 'Kunsthandelarchieven 1850-1950' bleken Jan Nieuwenhuizen Segaar en zijn vrouw Ellen bereid om het nog bij hun aanwezige archief van de kunsthandel van zijn vader over te dragen, waarvoor het RKD hen zeer erkentelijk is. Het archief bevat naast onder andere financiële administratie en uitnodigingskaarten veel correspondentie met kunstenaars waaronder Bart van der Leck, de Zwitserse kunstverzamelaar Ernst Beyeler, de Amerikaanse galeriehouder Sidney Janis, Edgar Fernhout, Carel Willink en Pyke Koch.

Jan Nieuwenhuizen Segaar te gast bij het RKD in Den Haag


RKD Talks

Ter gelegenheid van de overdracht van het archief aan het RKD, gaf Jan Nieuwenhuizen Segaar een interview tijdens RKD Talks over zijn persoonlijke ervaringen, als zoon van en als kunsthandelaar zelf. Jarenlang was hij vertegenwoordiger van Karel Appel, waarmee hij intensief samenwerkte. Het interview werd afgenomen door kunsthistorica Andréa Kroon. Zij werkt momenteel aan een publicatie over drie generaties kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen Segaar 1928-1995.

Jan Nieuwenhuizen Segaar te gast bij het RKD in Den Haag