Mainmenu

Waar een kleine meester groot in kan zijn: Jacob de Wet in Oud Holland

Oud Holland - Journal for Art of the Low Countries, 2018-2, volume 131
Oud Holland - Journal for Art of the Low Countries, 2018-2, volume 131

In 1883 publiceerde Nicolaes de Roever tot twee keer toe een artikel over Jan Theunisz Blanckerhoff (1628-1669) in Oud Holland. Blanckerhoff was een capabele zeeschilder, maar het is geen naam voor de eregalerij van het Rijksmuseum. Toch is het publiceren van kleine archiefvondsten over onbekende kunstenaars uiterst waardevol voor een nauwkeurig zicht op de kunstgeschiedenis. Kleine meesters doen ertoe, en de taak van de onderzoeker is te laten zien hoe en waarom.

Het huidige nummer van Oud Holland staat in deze traditie. De studie van Angela Jager betreft het atelierbedrijf en de markt voor schilderijen van Jacob de Wet (1610-1675), een kleine meester die een groot productie-atelier leidde. Aan de hand van archivalia en een nauwkeurige analyse van motiefgebruik in een groot aantal schilderijen laat de auteur zien hoe binnen en buiten het atelier van De Wet modellen werden bedacht. Met zo min mogelijk middelen werd een zo groot mogelijke productie gerealiseerd.

Dat een schilder als Jacob de Wet een heel nummer van Oud Holland krijgt toebedeeld – met maar liefst zestig afbeeldingen om de massaliteit van zijn productie goed voor het voetlicht te kunnen brengen – tekent het belang van dit soort onderzoek. Het artikel toont dat het soort bouwstenen dat De Roever aandroeg onmisbaar zijn bij de reconstructie van een heel gebouw. Oud Holland blijft in de toekomst plaats bieden voor zowel archiefvondsten als voor meer omvangrijke analyses van het leven en werk van grote en kleine meesters.

Informatie