Mainmenu

Joyce Zelen benoemd tot eerste Jacoba Lugt-Klever Fellow

Het RKD en de Fondation Custodia zijn verheugd te kunnen meedelen dat Joyce Zelen MA per 1 maart 2019 is benoemd tot de eerste Jacoba Lugt-Klever Fellow. Dit fellowship is ingesteld ter nagedachtenis aan Jacoba Lugt-Klever (1888-1969), de echtgenote van de verzamelaar en connaisseur Frits Lugt en mede-oprichtster van de Fondation Custodia. Het biedt een gevorderde onderzoeker op het gebied van de prent- en/of tekenkunst de gelegenheid om twee jaar aan een eigen onderzoek te werken. Het fellowship is een samenwerking tussen de Fondation Custodia en het RKD. De standplaats is Den Haag.


Joyce Zelen zal zich als Jacoba Lugt-Klever Fellow bezighouden met het ontstaan van de prentkunst in de Nederlanden in de vijftiende eeuw. De vroegste gravures en houtsneden werden gemaakt door anonieme kunstenaars, die veelal signeerden met een monogram of huismerk, zoals de Meester FVB of de Meester IAM van Zwolle. Een corpus van vijftiende-eeuwse, Nederlandse prenten werd samengesteld door Max Lehrs in de jaren 1908-34 en door Friedrich Wilhelm Hollstein in 1955. Aangezien de kennis over de (Nederlandse) prentkunst sindsdien aanzienlijk is toegenomen en collecties tegenwoordig beter toegankelijk zijn, is het de hoogste tijd om vijftiende-eeuwse prenten van anonieme meesters opnieuw in samenhang te bestuderen en te analyseren. Het bestaande corpus zal worden uitgebreid door literatuurstudie, speurwerk in online collectiedatabases en het bestuderen van originelen in Europese prentenkabinetten. Dit onderzoek zal resulteren in een nieuw deel over de vijftiende-eeuwse Nederlandse prentkunst in de reeks The New Hollstein. Dutch and Flemish Engravings, Etchings and Woodcuts 1450-1700, terwijl ontdekkingen die niet in het format van deze reeks passen in aparte wetenschappelijke publicaties zullen worden gepubliceerd.

Momenteel rondt Joyce Zelen als Andrew W. Mellon Fellow in het Rijksmuseum Amsterdam haar proefschrift over de opmerkelijke prentenknipsels van de schrijver, classicus en filosoof Hadrianus Beverland (1650-1716) af. Dit proefschrift hoopt zij in 2019 aan de Nijmeegse Radboud Universiteit te verdedigen. Eerder werkte zij als catalogiseerder bij het Rijksprentenkabinet en het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap. Tijdens haar studie kunstgeschiedenis liep zij stage in het British Museum in Londen en het Kupferstich Kabinett in Dresden. Voor haar artikel The Venetian Print Album of Johann Georg I Zobel van Giebelstad in The Rijksmuseum Bulletin 63 (2015) ontving zij de Schulman and Bulland Article Prize van de Association of Print Scholars. In het Rijksmuseum stelde Joyce diverse presentaties over prentkunst samen. Ook is zij voorzitter en mede-oprichter van de netwerkgroep Ars Graphica Dutch & Flemish.

Joyce Zelen, foto: Erik Smits

Informatie