Mainmenu

André Smits schenkt foto's van hedendaagse kunstenaars aan RKD

Deze week heeft kunstenaar André Smits (1960) alle digitale foto's die hij de afgelopen 10 jaar heeft gemaakt geschonken aan het RKD. Als conceptueel kunstenaar fotografeert Smits andere kunstenaars van achteren in hun atelier. Inmiddels heeft hij meer dan 5000 kunstenaars gefotografeerd, waaronder Ai Weiwei in Beijing, Robert Frank in New York, Joep van Lieshout in Rotterdam en herman de vries in Eschenau.


Geïnspireerd door Caspar David Friedrichs schilderij Der Wanderer über dem Nebelmeer (1818), ontstond het idee om kunstenaars van achteren in hun atelier te fotograferen. Hij begon in 2008 met het concept van de wandeling langs kunstenaarsateliers in Nederland. Daarna volgde België en inmiddels reist hij de hele wereld over. Het project Artist in the World was geboren, het portretteren van zoveel mogelijk kunstenaars en kunstprofessionals op het thema van de Rückenfigur is zijn ultieme opdracht: 'in een fractie van een seconde iemands leven kruisen en het vastleggen'.

Smits' concept is even helder als simpel. Altijd vraagt hij de geportretteerden of zij mensen in het kunstleven kennen die mogelijk door hem gefotografeerd willen worden. Op die manier verwijzen zij hem door naar de volgende en regelen zij meestal ook afspraken.

Meer informatie over de kunstenaar is te vinden op RKDartists& en www.artistintheworld.com.

Links: André Smits, Nico Parlevliet, Dordrecht 1 september 2016.
Rechts: André Smits, Robert Frank, New York 14 juni 2016.