Mainmenu

Caspar van Wittel in winters Nederland

De nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Oud Holland bevat een opvallend artikel over de Nederlandse 17e-eeuwse kunstenaar Caspar van Wittel (c. 1653-1736). Van Wittel, in Italië bekend als Gaspare Vanvitelli, was een succesvol schilder van Italiaanse stadsgezichten. In Kunsthal Kade loopt tot en met 5 mei een oeuvretentoonstelling.


Familiebanden

Rozemarijn Landsman toont in Caspar van Wittel's family ties, op basis van voorheen onbekende archiefstukken aan dat Van Wittel in de winter van 1684-1685 zeer waarschijnlijk een reis terug naar Nederland heeft gemaakt. Een Utrechts doopregister met daarin de naam van Van Wittel werpt, samen met andere documenten, nieuw perspectief op de familiebanden van de schilder. Zo blijkt dat zijn vader uit Breukelen kwam en wagenmaker van beroep was. Het artikel schetst het beeld van een eenvoudige familie, waaruit een telg kon uitgroeien tot gerenommeerd schilder in Italië.


Schetsen

Landsman geeft ook nieuwe context aan Van Wittels getekende stadsprofielen van Amersfoort en Hoorn. Men dacht eerder dat Van Wittel zijn schetsen had meegenomen toen hij rond 1674 naar Italië verhuisde, of dat hij ze in Rome tekende op basis van zijn vroege herinneringen. Zijn interesse voor stadsgezichten kwam echter pas in Italië tot bloei. Landsman oppert een derde en plausibelere optie: Van Wittel heeft de schetsen gedurende zijn verblijf in winters Nederland in 1685 gemaakt.


Oud Holland

Oud Holland – Journal for Art of the Low Countries is het oudste kunsthistorische tijdschrift van de wereld. Het publiceert nieuw wetenschappelijk onderzoek op het gebied van kunst uit België en Nederland uit de periode van ca. 1400-1920. Oud Holland wordt gefaciliteerd en uitgegeven door het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Links: Luigi Vanvitelli, Portret van Caspar van Wittel, 1750-1800, Accademia Nazionale di San Luca, inv. 0455.
Rechts: Caspar van Wittel, Gezicht op Amersfoort, 1685 (?), Museo Nazionale di San Martino, inv. 20894.