Mainmenu

In memoriam: conceptueel kunstenaar John Baldessari

I Will Not Make Any More Boring Art

Beeldend kunstenaar John Baldessari, vooraanstaand in de hedendaagse kunstwereld en belangrijke vertegenwoordiger van de conceptuele kunst, overlijdt op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Venice in Los Angeles.

 

Conceptuele kunst

‘Why isn’t that art?’ Met deze vraag als uitgangspunt, geïnspireerd door de Dada beweging, creëerde Baldessari een grootschalig oeuvre aan ‘conceptuele’ kunstwerken. Hij maakte met zijn omslag in de jaren zeventig de Amerikaanse conceptuele kunststroming groot. Toch zag Baldessari dit anders, ‘kunst is toch altijd conceptueel?’. Met combinaties tussen taal en beeld creëerde de kunstenaar hybride kunst, die vooral begrijpelijk moest zijn voor iedereen. Dit resulteerde veelal in droog humoristische kunstwerken waarin niet het esthetische of materiële centraal stond, maar juist de context en alles dat bestaat tussen woord en beeld.

 

Geliefd kunstenaar

Op het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is Baldessari een geliefd kunstenaar. Hij is recentelijk onderwerp van onderzoek door stagiair Dagmar Foest. Haar onderzoek resulteert binnenkort in een artikel over democratisering binnen de conceptuele kunst, waarin er licht wordt geschenen op Baldessari’s kunstenaarsboeken.

Het RKD archief van Art & Project bevat een representatief aandeel van zijn invloedrijke kunstenaarsboeken. Daarnaast is er veel informatie over de kunstenaar te vinden in de collectie en op de leeszalen. De catalogi tonen het bewogen leven van de kunstenaar, en de boeken More than you wanted to know about John Baldessari Vol. I en II geven een overzicht van zijn projecten, zijn humor en zijn kunstlessen die hij als docent eigen maakte.

 

I Will Not Make Any More Boring Art

In 1953 begon Baldessari als afgestudeerd kunsthistoricus en kunstenaar aan zijn carrière. De invloeden vanuit de kunsthistorie, van Giotto tot Duchamp, verwerkte hij in zijn kunstwerken. Hij begon als schilder van semiabstracte kunst, maar maakte daar een radicaal einde aan in 1970 met zijn Cremation Project. In de krant kondigde hij de crematie aan van al zijn schilderijen die hij had gemaakt tussen 1953 en 1966. Van het resterende as bakte hij koekjes die hij tentoonstelde in het Museum of Modern Art. Dit ging tezamen met een bronzen plaquette met de geboorte en de sterfdatum van zijn schilderijen. I Will Not Make Any More Boring Art, werd het nieuwe statement in zijn carrière. In herhaling werd deze zin, als een soort straf, geschreven op papier, galerie- en museummuren. Dit liet hij (vrijwillig) doen door zijn kunststudenten en recenter door toeschouwers in het museum. Vraagstukken over auteurschap waren niet alleen bij dit kunstwerk aan de orde, ook verzamelde hij vele bestaande afbeeldingen en teksten waar hij nieuwe kunstwerken van maakte. Fotografie, video, print, tekst gebaseerde kunst, sculptuur, installaties, schilderingen en al deze door elkaar, Baldessari maakte graag gebruik van zo veel mogelijk media. De kunstenaar laat duizenden kunstwerken achter, ‘boring’ is het nooit geweest.

 

   

1 Art & Project Bulletin #41, 1971, John Baldessari, RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
2 John Baldessari (tweede van links) aan het werk met Jean Milant en andere kunstenaars, 1971