Mainmenu

In Oud Holland 2020-1: De doorbraak van Thérèse Schwartze

Het negentiende-eeuwse Parijs bood vrouwelijke kunstenaars kansen, ondanks het feit dat de kunstwereld werd gedomineerd door mannen en vrouwen niet werden toegelaten tot officiële kunstinstituten. De kunstenaar Thérèse Schwartze (1851-1918) brak als een van de weinige Nederlandse vrouwen door, zoals blijkt uit het huidige nummer van Oud Holland.


Dit nummer richt zich ook op een teruggevonden groep tekeningen en brieven van Jan Toorop (1858-1928). In deze studie stellen de samenhang van de overgebleven werken en relevante correspondentie ons in staat om een veelzijdig beeld van Toorops praktijk en routine te reconstrueren.

Peter Paul Rubens (1577-1640) nam verschillende zwarte figuren op in zijn schilderijen, met name in mythologische en christelijke scènes. Dit artikel stelt dat Rubens' afbeeldingen van zwarte Ethiopiërs symbolische verwijzingen zouden kunnen bevatten naar alchemie en andere wetenschappelijke disciplines van zijn tijd.

De 'vuurwagen' is een fascinerend maar onbekend motief in de Vlaamse en Brabantse kunst van de vijftiende en zestiende eeuw. Dit artikel toont de betekenis en het gebruik van dit merkwaardige object. Het beschrijft een mobiele vuurkorf met verhitte kolen op vier wielen die gemakkelijk van de ene naar de andere plaats kon worden verplaatst.

1. Cover Oud Holland 2020-1, jaargang 133
2. Thérèse Schwartze, ca. 1880, Rijksmuseum


Oud Holland – Journal for Art of the Low Countries, jaargang 133, nr. 1:

Tamara Dominici
A firepan on wheels: The mobile brazier in Flanders and Brabant in the fifteenth and sixteenth centuries

Teresa Esposito
Black Ethiopians and the origin of 'materia prima' in Rubens' images of Creation

Hanna Klarenbeek
'High working and high living': The Dutch portraitist Thérèse Schwartze (1851-1918) in Paris

Bert W. Meijer
Arnhemse klanten van Jan Toorop: De familie Stokvis


Over Oud Holland

Het oudste nog bestaande kunsthistorische tijdschrift van de wereld is een periodiek van Nederlandse bodem. Vanaf 1883 tot heden publiceert Oud Holland – Journal for Art of the Low Countries wetenschappelijke bijdragen over belangrijke archiefvondsten en grote kunsthistorische ontdekkingen. Oud Holland richt zich op kunst uit de Lage Landen van ca. 1400 tot 1920. Ga voor meer informatie en nieuws, online reviews, back issues, abonnementen en informatie voor auteurs naar oudholland.rkd.nl.