Mainmenu

Op pad met Piet Mondriaan: Mondriaan Route online

Piet Mondriaan is zoveel méér dan het rood, blauw, wit, geel en zwart dat hem wereldberoemd maakte. Een nieuwe website van Stichting Gifted Art brengt je dichter bij de kunstenaar. Op mondriaanroute.com kan je wandel- en fietsroutes volgen en letterlijk in de voetsporen treden van Mondriaan in Amsterdam, Domburg, Laren en Blaricum, Winterswijk en langs het Gein in Abcoude.


Rijk bronmateriaal

De website is ontwikkeld op basis van het standaardwerk Piet Mondrian: Catalogue Raisonné uit 1998. Er is tevens gebruik gemaakt van andere, recente literatuur met betrekking tot leven en werk van Mondriaan. De site is rijk geïllustreerd met beeldmateriaal dat hoofdzakelijk afkomstig is van het RKD. Mondriaan-kenners Hans Janssen (Kunstmuseum Den Haag) en Wietse Coppes (RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) ondersteunden de totstandkoming van mondriaanroute.com.

1. Homepage van mondriaanroute.com
2. Reinier Drektraan, Piet Mondriaan in zijn atelier in de Sarphatistraat 42 te Amsterdam, 1908, archief Piet Mondriaan, RKD


Thuis en mobiel

Kunsthistoricus Judith de Bruijn ontwikkelde de website in opdracht van Stichting Gifted Art. Jaap van Duijn, voorzitter van Stichting Gifted Art: "Het doel was om een site maken die veel Mondriaankennis op een toegankelijke manier samenbrengt en die zowel thuis vanachter de computer als op locatie met je mobiel in de hand goed werkt. Je kunt dus echt op pad om een route te volgen, of thuis verdwalen in het leven en werk van Mondriaan." Stichting Gifted Art ondersteunt culturele projecten op het gebied van negentiende- en twintigste-eeuwse Nederlandse kunst en heeft als doel om kunst dichter bij het publiek te brengen. De Mondriaan Route is hiervan een goed voorbeeld. Het is het tweede project dat de stichting zelf heeft geïnitieerd. Eerder ontwikkelde zij de Van Gogh Route (vangoghroute.com).


(N)ooit af?

De Mondriaan Route biedt momenteel routes aan in Nederland, waar Mondriaan tot juni 1919 woonde. Judith de Bruijn: "Op dit moment werken we nog steeds door om de website te verbeteren en aan te vullen. In oktober wordt de website uitgebreid met informatie over Mondriaan in New York, Parijs en Londen. Dan is hij écht af. Alhoewel… Ik kijk uit naar de publicatie van de brieven en theoretische geschriften van Mondriaan door het RKD en Huygens Instituut. Dat levert ongetwijfeld veel nieuwe informatie op, die aan de Mondriaan Route zal worden toegevoegd. We gaan ervoor zorgen dat in de toekomst ook nieuwe inzichten over Mondriaan op de site terecht komen."

1. Simon Maris, Mondriaan op de fiets bij de molen van Abcoude, 1906, particuliere collectie
2. Piet Mondriaan, Molen bij Domburg, 1908, collectie Kunstmuseum Den Haag
3. Anoniem, Piet Mondriaan en anderen langs het Gein, ca. 1906, archief Simon en familie Maris, RKD