Mainmenu

Nieuw onderzoeksplatform Van Gogh Worldwide

Het nieuwe digitale platform Van Gogh Worldwide is op 5 november gelanceerd. Het is uniek, innovatief en kwalitatief hoogstaand en biedt een schat aan kunsthistorische en materiaaltechnische kennis over het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Voor het eerst worden alle gegevens over de werken van Van Gogh via Linked data aan elkaar gekoppeld, een geweldige vooruitgang voor onderzoekers.


Founding partners

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum zijn de founding partners van Van Gogh Worldwide. Zij beschikken over gedegen informatie over het werk van Van Gogh en bundelen hun specialistische kennis over het digitaal ontsluiten van gegevens. Zij werken daarbij samen met een groot aantal deelnemers, waaronder musea, particulieren en onderzoeksinstellingen, in het bijzonder het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Door de gegevens van alle kennisinstituten aan elkaar te koppelen ontstaat er een totaalbeeld, dat kan leiden tot nieuwe inzichten over het werk van Van Gogh.

1. Vincent van Gogh, De aardappeleters, 1885, Olieverf op doek, 82 x 114 cm, Foto Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)
2. Vincent van Gogh, De aardappeleters, 1885, Litho op velijn papier, 28,4 x 34,1 cm, Foto Kröller-Müller Museum, Otterlo


Koppeling van alle kennis

Van Gogh Wordwide toont bij lancering de gegevens van alle werken van Vincent van Gogh in Nederlandse collecties: ruim 1000 schilderijen en werken op papier. Van deze werken zijn de objectgegevens, herkomst, tentoonstellings- en literatuurgegevens, briefverwijzingen en materiaaltechnische informatie te raadplegen. Bijzonder is de koppeling naar de brieven van Van Gogh, zodat inzichtelijk is hoe Van Gogh het betreffende werk zelf beschreef.

De technische gegevens bevatten verschillende opnames van een werk (zoals achterkant en strijklicht) en verwijzingen naar onderzoeksrapporten. Iedere afbeelding kan tot in detail worden onderzocht. Het platform streeft ernaar alle wetenschappelijk gevalideerde gegevens te presenteren. In de tweede fase, die begint in 2021, worden ook de werken uit collecties buiten Nederland toegevoegd. In totaal zijn er zo'n 2000 kunstwerken van Van Gogh bekend.

1. Vincent van Gogh, Brief van Vincent van Gogh aan Theo van Gogh met schets van De aardappeleters (recto), Nuenen, 9 april 1885. Pen in inkt op papier, 20,7 x 26,4 cm, Foto Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)
2. Screenshot van Vangoghworldwide.org


Linked data

Van Gogh Worldwide voldoet aan de principes en uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA). Dit betekent dat informatie vanuit de verschillende bronsystemen als Linked data wordt gepubliceerd en met elkaar wordt verbonden middels thesauri. Op deze manier is de informatie betrouwbaar en altijd up-to-date. Van Gogh Worldwide is bovendien het eerste platform binnen de museale en culturele wereld dat de data conform het Linked Art datamodel publiceert.

Van Gogh Worldwide wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Vincent van Gogh Stichting.

Informatie