Mainmenu

Vacature: stagiair RKD/Art DATIS

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis maakt de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Het RKD beheert miljoenen afbeeldingen van kunstwerken, honderden archieven van kunsthandelaren en kunstenaars, honderdduizenden kunstboeken en veilingcatalogi. Het RKD is volop in ontwikkeling en biedt ruime onderzoeksmogelijkheden via acht databases die toegankelijk zijn via de website RKD Explore. Als ondernemend kennisinstituut bouwt het aan de realisatie van een nieuw fysiek en digitaal Huis voor de Kunstgeschiedenis.


Voor het project Art DATIS zoeken wij vanaf 1 september 2021 een:

Stagiair data management
(32 - 36 uur per week)

 

Art DATIS (Digital Art Technical sources for the Netherlands: Integration and improvement of sources on glass for a Sustainable future) is een vierjarig onderzoeksproject binnen het NWO-programma Big Data/Digital Humanities.  Binnen het project wordt onderzocht wat de rol was van historische bronnen (1500-1900) in het werk van de Nederlandse glaskunstenaar Sybren Valkema (1916-1996), en hoe hij die bronnen gebruikte om innovaties door te voeren in techniek en educatie. Gedigitaliseerde historische bronnen en de gedigitaliseerde archieven van Valkema vormen een unieke bron voor het beantwoorden van deze vragen. Om ze optimaal te kunnen analyseren, worden in Art DATIS deze data verrijkt en gelinkt aan open data.

Als stagiair, verricht je data management werkzaamheden in het kader van het NWO Big Data/Digital Humanities onderzoeksproject Art DATIS. De periode van de stage is variabel.


Werkzaamheden:

  • je schoont een bestaande dataset op voor publicatie in RKDexcerpts, één van de RKD Explore databases
  • je voegt nieuw aangeleverde data toe aan de Explore databases
  • je draait mee in de projectvergaderingen en bent door je werk een schakel tussen het RKD en de Art DATIS onderzoekers


Jij:

  • hebt kennis van kunstgeschiedenis op WO niveau;
  • hebt affiniteit met digital humanities;
  • hebt bij voorkeur affiniteit met technische kunstgeschiedenis en historische recepten;
  • bent nauwkeurig;
  • bent pro-actief, leergierig en een harde werker;
  • hebt een goede beheersing van Nederlands en Engels;
  • hebt bij voorkeur (passieve) kennis van één of meer andere moderne Europese talen (Frans, Duits, Italiaans) en Latijn


Geboden wordt:

Je loopt stage bij de afdeling Collecties van het RKD. Je maakt deel uit van de projectgroep ArtDATIS. Het RKD bevindt zich op loopafstand van Den Haag CS. De werkzaamheden zullen mogelijk deels op afstand uitgevoerd worden. De stage wordt beloond met € 350 bruto per maand (voltijds). Tijdens je stage is er ruimte om te werken aan individuele leerdoelen en je kunt rekenen op een goede begeleiding. Onderzoeksdoelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van digitale kunstgeschiedenis, formuleren we in overleg.


Reacties:

Wanneer je geïnteresseerd bent, kun je je cv en motivatie per mail sturen aan pz@rkd.nl o.v.v. Vacature Stagiair Art DATIS. Nadere informatie over de functie kun je inwinnen bij Marieke Hendriksen, marieke.hendriksen@huc.knaw.nl of Judith Niessen, Hoofd Collecties, niessen@rkd.nl.