RKD Netherland Institute for art History
Technisch onderzoek heeft een steeds belangrijkere plek in de kunstgeschiedenis. Zowel nationaal als internationaal worden kunstwerken op grote schaal blootgesteld aan röntgenstralen, UV en infrarood, en aan meer moderne onderzoekstechnieken zoals XRF-scanning. Hierbij wordt een bulk aan onderzoeksdata gegenereerd, die na afronding van het onderzoek of de restauratie vaak in lades en op servers verdwijnen. Met het pilotproject Reference Lab (Referentie Laboratorium) – De Stijl neemt het RKD – in navolging van eerdere initiatieven zoals The Rembrandt Database – een volgende stap in het creëren van een platform voor het bewaren en delen van technisch onderzoeksmateriaal. Het Rijkserfgoedlaboratorium (van de RCE) en andere kennisinstellingen zijn inhoudelijk nauw betrokken bij het project.
Het pilotproject richt zich op onderzoeksdata rondom De Stijl, de internationale kunstenaarsbeweging die werd vernoemd naar het gelijknamige tijdschrift dat in 1917 werd opgericht door Theo van Doesburg. Voor de leden van De Stijl, zoals Piet Mondriaan en Bart van der Leck, stond een radicale hervorming van de kunst centraal. In de collecties van het RKD en de RCE is veel technische informatie over kunstwerken van De Stijl te vinden, zoals restauratierapporten, detailfoto's en infraroodopnames van schilderijen van Mondriaan. Ook worden de archieven van kunstenaars Bart van der Leck, Theo van Doesburg, César Domela en Chris Beekman bij het RKD bewaard, met daarin documentatie over hun werken.
Aan de hand van De Stijl-data zal worden onderzocht hoe het RKD zijn database RKDtechnical kan inzetten om wijdverspreide en diverse onderzoekdata via één platform op uniforme wijze te ontsluiten, koppelen, presenteren en beschikbaar te stellen voor geïntegreerd vervolgonderzoek. Hierbij zal ook worden gekeken naar de mogelijkheden om data op te halen via Linked Open Data, en om andere erfgoedorganisaties de mogelijkheid te bieden hun data in te voeren. De kennis en ervaring die tijdens het pilotproject worden opgedaan stimuleren de ontwikkeling en toekomstige implementatie van een duurzaam internationaal platform, waar verschillende instellingen hun onderzoekdata kunnen borgen en verbinden, om zo nieuw onderzoek en onderlinge samenwerking te faciliteren.