Mainmenu

Verwacht in Singer Laren: Kees van Dongen. Durf en verleiding

Singer Laren en het RKD slaan de handen ineen bij een tentoonstelling over de periode die zou leiden tot de wereldfaam van Kees van Dongen (1877-1968): zijn debuut, doorbraak en vroege ontwikkeling tot aan het werk waarmee hij naam maakte als een van de belangrijkste 'fauves'. De tentoonstelling met een honderdtal schilderijen en tekeningen van Kees van Dongen gaat in januari 2023 van start in een dan geheel vernieuwd Singer Laren.


Avant-garde

Kees van Dongen behoorde tot de voorhoede van Nederlandse kunstenaars die rond 1900 vernieuwing zochten in Parijs. Daar omarmde hij de avant-garde en in 1905 nodigde Picasso hem uit om een atelier in het Bateau-Lavoir te betrekken. In het vrije Montmartre bevond Van Dongen zich in het centrum van artistieke vernieuwing. In deze omgeving – in het voetspoor van Van Gogh – ontwikkelde hij zich tot een vernieuwende schilder in kleur en toets. Dankzij het verblijf in Parijs, de vele internationale tentoonstellingen en de combinatie van talent en durf werd Van Dongen één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het fauvisme. Het artistiek-revolutionaire en sensuele raakte met zijn naam verbonden.


Sleutelstukken

De tentoonstelling Kees van Dongen. Durf en verleiding wordt samengesteld door gastconservator Anita Hopmans, Senior Conservator bij het RKD. Hopmans is internationaal specialist in het oeuvre van de kunstenaar en zal voor deze tentoonstelling hoogtepunten en sleutelstukken bijeenbrengen, waaronder een aantal prominente (internationale) bruiklenen zoals het niet eerder in Nederland getoonde werk Deux yeux uit 1911 uit de collectie JK Art Foundation.

1. Kees van Dongen, Deux yeux, 1911, olieverf op doek, collectie JK Art Foundation
2. Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren, Chris Stolwijk, algemeen directeur RKD, Anita Hopmans, Senior Conservator RKD, Evert van Os, algemeen directeur Singer Laren

Informatie