Mainmenu

Marijke Heslenfeld, MA

Afbeelding contactpersoon
Collecties
Marijke Heslenfeld, MA
Informatiespecialist Van Gogh Worldwide

Mijn favoriet

RKDimages

Rembrandt

Suzanna door de ouderlingen belaagd (Daniël 13:1-63), ca. 1635-1647; 1647 gedateerd
Berlin, Gemäldegalerie (Staatliche Museen zu [..]

Curriculum vitae en werkzaamheden

Marijke Heslenfeld heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. In 2011 studeerde zij af op de Prix de Rome reis van kunstenaar Nicolaas van der Waay (1855-1936). Tijdens haar studie werkte Marijke tijdelijk als cataloguer voor de afdeling Old Master & Nineteenth Century Art van veilinghuis Christie’s. In deze functie was zij verantwoordelijk voor de kunstwerkgegevens in de veilingcatalogi. In 2012 is Marijke gestart op de afdeling Oude Nederlandse Schilderkunst van het RKD. Zij hield zich bezig met de structuur van het beelddocumentatie archief en voerde kunsthistorische gegevens in van de oude Nederlandse schilderijen in de RKD-database. Begin 2014 werd Marijke projectmedewerker van The Rembrandt Database.  Zij verricht kunsthistorisch onderzoek naar Rembrandt schilderijen en verwerkt beeld- en tekstmateriaal dat is ontstaan bij materiaal-technische onderzoek en restauraties in een database. Hiervoor werkt Marijke nauw samen met verschillende museumpartners over de wereld, waaronder de Gemäldegalerie in Berlijn, The National Gallery in Washington en de Hermitage in Sint-Petersburg.

Publicaties (selectie)

- 'De Victory’ van Nederland: titelinterpretaties van Mondriaans laatste schilderij', Article. Titel en betekenis, 6 (mei 2011), p. 30-37
- 'Zo gaan er dertien in een dozijn'. Johannes Croon, dozijnschilder in Amsterdam ‘collegiale bijdragen over landschappen, marines en architectuur’, Zwolle 2013, p. 199-210 (met Charles Dumas (red.), Liber Amicorum Marijke de Kinkelder)
- ‘The Rembrandt Database', Origine 23 (2015) 2, p. 38-39 (met N. Garthoff)