Mainmenu

Drs. Paul E. van Kooij

Afbeelding contactpersoon
Collecties
Drs. Paul E. van Kooij
Informatiespecialist

Mijn favoriet

RKDimages

Anthony van Dyck

Portret van Willem II van Oranje-Nassau (1626-1650) als kind, ca. 1628-1632
Schloss Mosigkau (Dessau, Saksen-Anhalt), Museum [..]

Curriculum vitae en werkzaamheden

Paul van Kooij studeerde in 1986 af aan de Universiteit Utrecht in de algemene kunstgeschiedenis van de nieuwere tijd (1500-1850) met als specialisatie de Utrechtse caravaggisten. Daarna volgde een stage bij het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder te Amsterdam, waar hij werkte aan onder meer de voorbereiding van een tentoonstelling over drie Amsterdamse Neogotische kerken en het schrijven van de bijbehorende publicatie. Vervolgens was hij registrator en documentalist in het Centraal Museum te Utrecht en heeft hij meegewerkt aan de in 1999 verschenen bestandscatalogus Oude Nederlandse schilderkunst. Vanaf 2000 werkte hij als registrator in het Rijksmuseum Amsterdam en documentalist bij het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. In 2005 volgde de aanstelling als documentalist bij de afdeling Portreticonografie (voorheen het Iconografisch Bureau). De voornaamste werkzaamheden zijn het invoeren van Nederlandse (geïdentificeerde) portretten in de database Images. De laatste jaren ligt het zwaartepunt op de portretten van de familie Oranje-Nassau. Bij de vastlegging in de database is veel aandacht voor de herkomst van de schilderijen en de geschiedenis van de verzamelingen die in het verleden door verschillende leden van deze familie werden gevormd.

Publicaties (selectie)

- 'Ter Brugghen borrows from Bonasone', Hoogsteder-Naumann Mercury no. 9 (1989), p. 7-9
- 'Klassieke thema’s in Utrechtse schilderkunst: drie opvattingen van één en dezelfde antieke mythe. Het verhaal van Mercurius en Argus', in: Monumentaal. Klassieke erfenis in Utrecht (uitgave t.g.v. de elfde Open Monumentendag te Utrecht), Utrecht 1997, p. 58-63
-'Een revolutionaire lithograaf in het Brussel van Koning Willem I', in: Portret in Beeld. Collegiale bijdragen voor Karen Schaffers-Bodenhausen, Den Haag 2007 (extra editie van het RKD Bulletin), p. 57-61 (met S. Craft-Giepmans e.a. (red.)
- 'Negentiende-eeuwse portretten uit Berlijn in de collectie van het Iconografisch Bureau', De Nederlandsche Leeuw 125 (2008), p. 47-51
- 'Voorouders op de achtergrond: familiecontinuïteit verbeeld' in: tent. cat. Portret in portret in de Nederlandse kunst 1550-2012, Dordrecht (Dordrechts Museum) 2012-2013, p. 48-61 (met S. Craft-Giepmans en A. de Vries (red.)