Mainmenu

Drs. Irene Meyjes

Afbeelding contactpersoon
Collecties
Drs. Irene Meyjes
Informatiespecialist

Curriculum vitae en werkzaamheden

Irene Meyjes studeerde in 1995 af aan de Gerrit Rietveld Academie (modevormgeving). Tien jaar later behaalde zij haar doctoraalexamen Kunstgeschiedenis Nieuwste tijd aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie deed zij werkervaring op bij Pulchri Studio, de Caldic Collectie, Stichting Den Haag Sculptuur en Museum Beelden aan Zee. Sinds 2005 is zij werkzaam bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis waar zij de eerste jaren als projectmedewerker diverse archieven inventariseerde.

In de periode 2009 tot en met 2015 spitsten haar werkzaamheden zich toe op de inventarisatie en (gedeeltelijke) digitalisering van de kerncollectie van tien archieven van zilverfabrikanten en edelsmeden. Aansluitend voerde zij een tweejarig onderzoeksproject uit in samenwerking met het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Hierbij werden honderd topstukken van zilverfabrikant Van Kempen & Begeer uit de vaste museale opstelling ingevoerd in de databases RKDimages en RKDartists&. Bijbehorende archiefstukken werden gekoppeld in RKDarchives en de doorzoekbaarheid van de databases werd verruimd door het toekennen van trefwoorden. Meyjes gaf regelmatig lezingen en publiceerde diverse artikelen over verschillende aspecten van de zilverarchieven. In 2018 is dit project afgerond.

Sinds 2019 geeft zij als informatiespecialist Collecties leiding aan een omvangrijk digitaliseringsproject. In het kader van Metamoforze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, worden in de periode 2020-2022, twintig toonaangevende archieven van Modernisten gedigitaliseerd. De scans daarvan zullen worden gekoppeld aan de digitale inventarissen en zullen in de toekomst geraadpleegd kunnen worden via de database RKDarchives. Daarnaast houdt zij zich bezig met het inventariseren van kunstenaarsarchieven.


Publicaties (selectie)

  • 'J.M. van Kempen & Zonen en het nationaal gedenkteken op Plein 1813 in Den Haag' in: Geerts, T. (red.), RKD Bulletin, 2017/2, Den Haag 2017, pp. 32-36
  • 'De collectie Zilverarchieven bij het RKD' in: R. Koot (red.), RKD Bulletin, 2014/1, Den Haag 2014, pp. 42-46
  • 'De Zilverarchieven bij het RKD: twee eeuwen zilverontwerp- en productie in beeld' in: Origine, 2013/3, Haarlem 2013, pp. 74-77
  • 'Archief Van Kempen & Begeer' in: R. Koot (red.), RKD Bulletin, 2009/2, Den Haag 2009, pp. 54-57
  • Johanna van Gogh-Bonger: kunsthandelaar?, Deventer 2007