Mainmenu

Ellis Dullaart, MA

Afbeelding contactpersoon
Impact of Masters
Ellis Dullaart, MA
Conservator Oude Nederlandse Schilderkunst

Mijn favoriet

RKDimages

Quiringh van Brekelenkam

De kleermakerswerkplaats, 1661 gedateerd
Amsterdam, Rijksmuseum, inv./cat.nr. SK-C-112

Curriculum vitae en werkzaamheden

Ellis Dullaart (1985) studeerde in 2007 af als kunsthistoricus aan de Universiteit Utrecht, met een scriptie over de Leidse genreschilder Quiringh van Brekelenkam. Twee jaar later voltooide zij de Engelstalige researchmaster Art History of the Low Countries in European Context aan diezelfde universiteit. Tijdens een stage in het Rijksmuseum Amsterdam werkte ze mee aan het nog te verschijnen tweede deel van de bestandscatalogus Dutch paintings of the seventeenth century in the Rijksmuseum Amsterdam, waarvoor ze onder andere entries schreef over de schilderijen van Brekelenkam. Als stagiaire in het Staatliches Museum Schwerin schreef Dullaart meerdere catalogus-entries voor de collectiecatalogus Die holländische Genremalerei in Schwerin, waarin ook een artikel van haar hand over de Leidse fijnschilders is opgenomen. In 2010 begon Dullaart bij het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis op een werkervaringsplaats en een jaar later werd ze aangenomen als medewerker Registratie en Documentatie bij het team Oude Nederlandse Schilderkunst. Sinds 2013 is ze als conservator verantwoordelijk voor de collectie Noord- en Zuid-Nederlandse landschapsschilderkunst van de 17e en vroege 18e eeuw en vanaf 2014 valt ook de genreschilderkunst uit die periode onder haar hoede. Hiernaast is ze op het RKD betrokken bij het project Vermeer and the Masters of Genre Painting en het beheer van de databases. Tevens is Ellis Dullaart sinds 2013 penningmeester van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK).

Publicaties (selectie)

- 'Genremalerei der Leidener ‘Fijnschilders’ in Schwerin' in: Die holländische Genremalerei in Schwerin, Petersberg 2010, p. 21-41 (met G. Seelig, K. Binzer & E. Dullaart)
- 'Michiel van Musscher, Portret van Eva Visscher (1651-1684) en twee van haar kinderen' in Portret in portret in de Nederlandse kunst 1550-2012, Bussum 2012, cat.nr. 35 (met S. Graft-Giepmans (red.)
- 'A new addition to the oeuvre of Pieter de Neyn', in: Liber Amicorum Marijke de Kinkelder.
- Collegiale bijdragen over landschappen, marines en architectuur, 2013, p. 99-106 (met Charles Dumas (red.)