RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Over het RKD

Het RKD is het kennisinstituut op het gebied van beeldende kunsten van de Nederlanden en maakt kennis, onderzoek en informatie wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek
 

Terminologie

De missie van het RKD is kennis, onderzoek en informatie over de kunst van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk te maken voor musea, wetenschap en publiek. Daarbij hoort een dynamische omgang met taal.

In alle uitingen gebruikt het RKD de taal van deze tijd zonder de geschiedenis tekort te willen doen. Met de beschrijving van de collectie, analoog in het begin, met de komst van de computer in databases, is rond 1950 begonnen. Het is daarom onvermijdelijk dat er af en toe nog sprake is van verouderd taalgebruik, dat in sommige gevallen als kwetsend wordt ervaren. Aanduidingen die ooit gangbaar en acceptabel waren, zijn dat nu niet meer. Dit is een voortdurend aandachtspunt, waar actief beleid op wordt gemaakt en uitgevoerd.

Sinds 2018 intensiveert het RKD onderzoek naar en aanpassing van termen die als kwetsend ervaren kunnen worden. Dit betreft aanduidingen van huidskleur of etnografische afkomst, maar ook termen als ‘afgoderij’ en ‘dwerg’. Dergelijke terminologie wordt niet meer gebruikt, achterhaalde beschrijvingen worden aangepast. Wel bewaart het RKD historische titels en beschrijvingen voor toekomstige onderzoekers.

Om recht te doen aan de geschiedenis, doet het RKD ook actief onderzoek naar de identificatie van personen zonder naam in portretten en genrevoorstellingen. Dergelijke aanpassingen doorvoeren in de miljoenen afbeeldingen en metadata van het RKD is geen sinecure. Voor vragen of opmerkingen is hier het contactformulier.