Mainmenu

Rembrandt Database

The Rembrandt Database is een vrij toegankelijke Engelstalige website met onderzoeksmateriaal – teksten, afbeeldingen en onderzoeksdata – over schilderijen van en/of (voorheen) toegeschreven aan Rembrandt. The Rembrandt Database is een samenwerkingsverband van musea, onderzoeksinstellingen en onderzoekers wereldwijd, gecoördineerd door het RKD en financieel mogelijk gemaakt door The Andrew W. Mellon Foundation in New York. De ontwikkeling van de database was een gezamenlijk initiatief van het RKD en het Mauritshuis.

The Rembrandt Database richt zich in het bijzonder op het beschikbaar maken van beeld- en tekstmateriaal dat is ontstaan bij materiaal-technische analyse en restauratie van de schilderijen sinds de achttiende eeuw. Dit over de wereld verspreide materiaal wordt in de database voor het eerst virtueel bij elkaar gebracht, in de vorm van hoogwaardige digitale bestanden, voorzien van uitgebreide metadata. Bovendien biedt de database de nieuwste inzichten op kunsthistorisch gebied, en overzichten van de restauratie- en onderzoeksgeschiedenis van de schilderijen. De database is bedoeld om restauratoren, conservatoren, onderzoekers, studenten en andere professionals een overzicht te bieden van bestaande informatie en documentatie en om deze beschikbaar te maken voor verder onderzoek.

De database zal zich blijven ontwikkelen en uitbreiden, met het RKD als lange termijn beheerder. Het RKD streeft ernaar om, in samenwerking met andere partijen die actief zijn op het gebied van tekeningen, prenten en archiefdocumenten betreffende Rembrandt, op termijn de first port of call for research on Rembrandt te bouwen.

http://www.rembrandtdatabase.org/

Meer informatie

Sytske Weidema (projectleider)
070 3339719
rembrandtdatabase@rkd.nl

Rembrandt

Rembrandt
Portret van Nicolaes van Bambeeck (1596-1661) , 1641 gedateerd
Brussels, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv./cat.nr. 155
Anoniem ca. 1852 uitgegeven door Kunsthandel Frans Buffa & Zonen
Amsterdam standbeeld van Rembrandt van Rijn , ca. 1852
Private collection
omgeving van Rembrandt
Portret van een onbekende vrouw , 1634 gedateerd
Sotheby's New York 1997-01-30, nr. 132
Rembrandt
De engelen op bezoek bij Abraham , 1646 gedateerd
Private collection
Rembrandt
Portret van Amalia van Solms (1602-1675) , 1632 gedateerd
Paris, Musée Jacquemart-André, inv./cat.nr. 423
Bekijk hier alle 4.358 beelden

Informatie