Mainmenu

RKDimages webservice (OAI-PMH)

RKDimages webservice is gericht op applicatieontwikkelaars en anderen die deze data rechtstreeks willen raadplegen en bewerken. Via de webservice worden gegevens (metadata) over (momenteel zo'n 240.000) kunstwerken vanaf de Middeleeuwen tot heden op basis van ODbL-BY (Open Database Licence – Attribution) beschikbaar gesteld. Bijvoorbeeld om te gebruiken in collectiemanagementsystemen, apps of webtoepassingen. Aan de inhoud van RKDimages wordt continue gewerkt.
De webservice werkt op basis van het OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting). Het formaat is in RDF en er wordt gebruik gemaakt van DC-Terms, FOAF en Schema.org.

De gebruiker van deze service dient de maker van het werk te vermelden, een link naar de licentie te plaatsen en aan te geven of het werk veranderd is. Via de webservice is ieder kunstwerkrecord via een deeplink naar de complete beschrijving in RKDexplore gekoppeld. Het RKD ziet graag dat de deeplink als referentie in interfaces van derden wordt verwerkt.
Welke informatie kun je vinden met de RKDimages webservice? Klik hier voor een toelichting op de elementen uit een voorbeeldrecord

RKDimages webservice biedt een afgeleide dataset van RKDimages op Explore. RKDimages is een database met beschrijvingen en afbeeldingen van hoofdzakelijk Nederlandse schilderijen, tekeningen, prenten en originele foto’s van vóór de Tweede Wereldoorlog. Afbeeldingen kunnen in lage resolutie met watermerk worden opgevraagd, deze zijn dus nog niet beschikbaar als open content. Het RKD verkent momenteel de mogelijkheid om in ieder geval de afbeeldingen die in het Publiek Domein liggen ook als Open Content aan te bieden. De RKDimages dataset dient in de eerste plaats om de beeldcollectie en het onderzoek van het RKD vast te leggen. Daarnaast kan het door andere erfgoedinstellingen, en anderen gebruikt worden als ‘authority file’ of voor dataverrijking en analyse. De afbeeldingen die op dit moment worden meegeleverd zijn meestal niet geschikt voor hoogwaardige publicaties. Mogelijk zijn er wel hogere kwaliteit afbeeldingen beschikbaar. Zie hiervoor het record in RKDexplore.

Voorbeeld requests (Meer info OAI-PMH requests)

GetRecord
Identify
ListMetadataFormats
ListRecords
ListIdentifiers
ListMetadataFormats

Neem bij vragen contact op met onze afdeling databeheer.

Informatie