Mainmenu

Digitaal Corpus Vlaamse Retabels

Digitaal Corpus Vlaamse Retabels

Het Digitaal Corpus Vlaamse retabels heeft tot doel drie verzamelingen beeldmateriaal betreffende Zuid-Nederlandse retabels uit de vijftiende en zestiende eeuw te ontsluiten in Images zodat een zo volledig mogelijk Digitaal Corpus voor de Vlaamse Retabels wordt gerealiseerd. Het  bevat beelddocumentatie die bij elkaar is gebracht door Herman De Smedt (1927-2009), Jaap Leeuwenberg (1904-1978) en Hans Nieuwdorp (1945). Daarnaast worden merken in de vorm van frotti’s die door Herman De Smedt zijn verzameld, ontsloten in de nieuw ontwikkelde MARKS ON ART database.

Samenwerking met Illuminare

Voor dit project werkt het RKD samen met Illuminare, het studiecentrum voor middeleeuwse kunst te Leuven, dat onder meer de retabeldocumentatie van Hans Nieuwdorp beheert. Door de gezamenlijke ontsluiting van specialistisch beeldmateriaal willen de twee instellingen de betekenis hiervan voor onderzoekers vergroten  en  de belangstelling voor middeleeuwse beeldhouwkunst bevorderen.

Projectorganisatie

In samenwerking met Illuminare is het project Digitaal Corpus Vlaamse Retabels in september 2016 van start gegaan onder begeleiding van Suzanne Laemers (RKD) en Jan Van der Stock (Illuminare) en wordt uitgevoerd door Iris Ippel (RKD) en Hannah De Moor (Illuminare).

 

Informatie