Mainmenu

Max J. Friedländer

Fotoarchief Friedländer

In 1958 werd het omvangrijke fotoarchief van de Duitse kunsthistoricus Max J. Friedländer (1867-1958) aan het RKD gelegateerd. Het bevat duizenden foto's en reproducties, waaronder circa 15.000 foto's en reproducties van vijftiende- en zestiende-eeuwse schilderijen uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Bijzonder aan dit materiaal is dat Friedländer het in veel gevallen voorzag van notities. Deze aantekeningen hebben betrekking op bijvoorbeeld de toeschrijving, de herkomst of de staat van het schilderij en worden door middel van transcripties eveneens ontsloten.


Raadplegen van beeldmateriaal

Het beeldmateriaal over de Noord- en Zuid-Nederlandse schilderkunst uit de vijftiende en zestiende eeuw is reeds voor een aanzienlijk deel ontsloten in RKDimages en te vinden via Friedländer-project. De originele foto's en reproducties zijn in een apart archief ondergebracht en op afspraak te raadplegen.


Foto's expertise Friedländer

Daarnaast bezit het RKD foto's met expertises van Friedländer. Deze foto's hebben doorgaans geen deel uitgemaakt van Friedländers eigen fotoarchief, maar zijn via andere wegen bij het RKD terechtgekomen. Deze foto's, zowel de voor- als de achterzijden, zijn eveneens in RKDimages ontsloten en te vinden via 'Friedländer-project: fotodocumentatie met expertises M.J. Friedländer' (zie het zoekresultaat hier onderaan de pagina). De originele foto's zijn in een apart archief ondergebracht en op afspraak te raadplegen.

Friedländer-project: fotodocumentatie met expertises M.J. Friedländer

Meester van de Aanbidding van Khanenko
Maria met kind
Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen
Joachim Patinir
Landschap met de ontmoeting van de HH. Paulus de Heremiet en Antonius Abt , ca. 1515-1520
Private collection
toegeschreven aan Meester van de Brandon Portretten
Portret van een man , tweede kwart 16de eeuw
Parke-Bernet Galleries 1956-10-17, nr. 20
Master of the Female Half-Lengths
De H. Maria Magdalena schrijvend , eerste helft 16de eeuw
Cologne, Gemälde-Galerie Abels
atelier van Jan van Scorel
De bewening met leden van de familie Van Egmond , 1535-1540
Utrecht, Centraal Museum, inv./cat.nr. 11208
Bekijk hier alle 54 beelden

Informatie