Mainmenu

Siebe ten Cate

Het RKD heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Siebe ten Cate Stichting om een catalogue raisonnée en een digitale publicatie van het leven en werk van de gelijknamige kunstenaar te publiceren.


Siebe ten Cate

Siebe Johannes ten Cate (1858-1908), geboren in Sneek, volgde een opleiding aan de Rijksakademie in Amsterdam en vervolgde zijn lessen aan de academies in Antwerpen en Brussel. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, moest hij vluchten naar Parijs waar hij een succesvolle carrière in binnen- en buitenland opbouwde.

In de Franse hoofdstad deed Ten Cate regelmatig zaken met bekende kunsthandels als Durand Ruel en Bernheim Jeune. Daardoor kwam hij al snel in contact met verschillende impressionistische kunstenaars zoals Camille en Lucien Pissarro en Emile Bernard. Volgens Vincent van Gogh was Ten Cate – samen met hem – in die tijd van mening dat je alleen maar kunstenaar kunt worden door je ‘in de werkelijkheid te storten’ en niet op de Academie te blijven waar je niet jezelf kunt uitdrukken (brief Vincent van Gogh aan Anton van Rappard, 21 november 1881).

Siebe ten Cate reisde veel door Europa (o.a. Noorwegen, Spanje, Duitsland en Zwitserland) en bezocht ook Algerije. Hij exposeerde zijn impressionistische landschappen en stadsgezichten met veel succes in Frankrijk, Nederland en elders. Siebe ten Cate was bevriend met onder meer Kees van Dongen met wie hij begin twintigste eeuw kort een woning deelde op Montmartre. Tegenwoordig is hij – ondanks zijn uitgebreide netwerk – bijna geheel vergeten.

In 2024 zal het nieuwe onderzoek naar het leven en werk van Siebe ten Cate en een catalogue raisonnée als RKD Study worden gepubliceerd.


Afbeelding: Siebe Johannes ten Cate, Algier, Blick auf die Moschee El Jdid, vermoedelijk 1884, privécollectie

Informatie