Mainmenu

Gerson Digital: Germany

Gerson Digital: Germany onderzoekt de artistieke uitwisseling tussen de Nederlanden en Duitsland tussen 1500 en 1900 en is onderdeel van het programma Gerson Digital dat het RKD in 2013 lanceerde. Uitgangspunt is de baanbrekende, maar verouderde publicatie van Horst Gerson (1907-1978), Ausbreitung und Nachwirkung der holländischen Malerei des 17. Jahrhunderts (Amsterdam 1983, ed. princ. Haarlem 1942), waarin de verspreiding en navolging van Hollandse schilderkunst in Europa per land wordt behandeld. De culturele uitwisseling tussen de Nederlanden en Duitsland was intensief en langdurig: geen enkel land heeft meer Nederlandse en Vlaamse kunst uit de 16e en 17e eeuw in zijn collecties dan Duitsland. 

Gerson Digital: Germany brengt de carrières en routes van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars in de Duitse landen in kaart en onderzoekt hoe zij ideeën uitwisselden met collega’s aan de Duitse hoven en in de steden. Ook wordt het belang van Nederlandse leermeesters voor Duitse kunstenaars onderzocht en het gevolg hiervan voor de Noord-Europese stijlontwikkelingen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de rol die Duitse opdrachtgevers, verzamelaars en handelaren speelden bij het bestellen en kopen van kunstwerken en –objecten afkomstig uit de Nederlanden. Hierdoor leerden Duitse kunstenaars deze werken kennen en vertaalden zij, soms vele jaren later, de Nederlandse beeldtaal in hun eigen werken. Het project integreert verschillende onderzoeksterreinen, zoals sociaal-economsiche kunstgeschiedenis, stijlgeschiedenis en kennerschap.

A symposium will be held at the launch of the publications. On the 8th and 9th of October there will be an International two-day symposium: Masters of Mobility

Digitale publicaties

Er staan drie, peer-reviewed digitale publicaties gepland:

  • De vertaalde, geannoteerde en volledig geïllustreerde tekst van Horst Gerson over Duitsland (2017);
  • Een publicatie over het verzamelen van Hollandse en Vlaamse kunst in Duitsland (2018);
  • Een publicatie over Nachwirkung - receptie van Hollandse en Vlaamse kunst in Duitsland tot ca. 1900 (2019).

|n samenhang met de publicaties worden regelmatig symposia gehouden.

Eerdere publicaties

Gerson Digital: Poland
Gerson Digital: Denmark 

Redactie

Drs. Rieke van Leeuwen
Dr. Juliette Roding, Leiden University
Dr. Thomas Fusenig, Westfälische Wilhelms-Universität Münster Katholisch-Theologische Fakultät Institut für die Geschichte des Bistums Münster -  Projekt "Wege zum Frieden"
Prof. Dr. Nils Büttner, Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart

Partnerinstellingen

Leiden University
Technical University Delft
Rijksmuseum, Amsterdam
Rubenianum Anwerpen
Staatliches Museum Schwerin
Staatliche Kunsthalle Karlsruhe
Suermondt-Ludwig-Museum Aken
Museen der Stadt Bamberg
Museum der bildenden Künste Leipzig
Philipps-Universität Marburg
LWL-Museum für Kunst und Kultur, Münster
Kunstgeschichtliches Institut der Goethe Universität Frankfurt
Städel Museum, Frankfurt
Kunsthalle Bremen

Informatie