Mainmenu

Van Gogh World Wide

Van Gogh is volop aanwezig op het wereldwijde web, maar ondanks zijn betekenis als ‘drager’ van cultureel-maatschappelijke en artistieke waarden, is het droevig gesteld voor wat betreft het delen van wetenschappelijk onderzoek en gevalideerde kennis. Van Gogh World Wide beoogt een duurzaam en toegankelijk state-of-the-art platform te zijn voor specifieke doelgroepen. Een dergelijk platform is al decennialang een desideratum in de internationale kunsthistorische en museale wereld.

Doelstellingen

Van Gogh World Wide wordt het belangrijkste platform voor het uploaden, verbinden, presenteren en ─ bovenal ─ delen van kennis en onderzoek naar en (wetenschappelijk gevalideerde) kennis van het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Van Gogh World Wide biedt de mogelijkheid om wetenschappelijke data en (kunsthistorische en materiaal-technische) documentatie op een toegankelijke wijze te beheren, te presenteren en te delen middels een gebruiksvriendelijke interface, voorzien van een web-based data entry module en innovatieve (visual) research tools. Het aangesloten netwerk (users) krijgt de mogelijkheid om zelf content te genereren.
Het project richt zich in de eerste fase (36 maanden na aanvang medio 2017) specifiek op de collectie Van Gogh in Nederland die ruim 300 schilderijen en zo’n 900 werken op papier omvat.

Samenwerking

Van Gogh World Wide wordt ontwikkeld en na oplevering onderhouden door de founding partners RKD ─ Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Kröller-Müller Museum en het Van Gogh Museum. Het project voorziet in samenwerking met een groot aantal partners, waaronder The Metropolitan Museum of Art, The Chicago Art Institute en het Musée d’Orsay.Informatie